fbpx

"Літографії" приїхали на батьківщину: у Франківську Андрухович і "Karbido" зіграють новий альбом

Культура 14:15, 20.09, 2018

Сьогодні ввечері в "Промприлад. Реновації" відбудеться концерт "Літографії", який представлять Юрій Андрухович з музикантами польського гурту "Karbido". Концерт відбувається в рамках всеукраїнського туру "Літографій".

Івано-Франківськ – місто, якому цілком і повністю присвячена програма – буде восьмим та передостаннім в цьому турі. Про гастролі розповіли сьогодні на прес-конференції Юрій Андрухович та саксофоніст гурту "Karbido" Томаш Сікора.

"Літографії" приїхали на батьківщину нарешті, – поділився Андрухович. – "Літографії" пов'язані з історією міста Станіславів". 

"Літографії" презентували раніше на фестивалі Porto Franko у 2017 році, однак за цей час їх виконання набуло нових чітких образів. Окрім того, записали альбом, тираж якого майже повністю встигли розпродати протягом туру. У кожному диску є по сім карток, на звороті кожної є переклад одного з текстів польською мовою.

1

Загалом у турі музиканти проїхали 3 тисячі кілометрів. 

Томаш Сікора поділився, що кожен наступний концерт завжди здається найкращим у музичній кар'єрі.

"У нас складається таке враження, що це найкращий тур нашого життя. І після кожного наступного концерту складається враження, що це був найкращий концерт з усіх", – сказав Томаш Сікора.

Альбом став п'ятим у співпраці "Karbido" та Юрія Андруховича, і на цьому зупинятися не збираються. Вже є задум записати шостий альбом, однак робота над ним ще не почалася. 

"Хотілось би, щоб концерт у Франківську сьогодні став по-своєму історичним", – додав Андрухович.

Концерт у Франківську стане передостаннім. У суботу, 22 вересня, тур завершиться у Львові.

Томаш Сікора після концерту сподівається нарешті виспатись. А в Юрія Андруховича завтра буде робота на книжковому форумі у Львові. Письменник з нетерпінням очікує кінця року, коли у нього з'явиться більше часу і він зможе засісти за новий роман, подробиці якого тримає у таємниці.

Довідково:

Літографії – гравюри на камені. А ще – це назва нового всеукраїнського туру Юрія Андруховича та польського гурту Кarbido, які після перерви представлять поціновувачам хорошого пост-джазу та хорошої сучасної поезії свою оновлену програму.

Попередні альбоми патріарха українського сучукрліту та хуліганів польського андерграунду – "Самогон" (2006, 2008), "Цинамон" (2009), "Абсент" (2012) і "Atlas Estremo" (2015) – вже означили особливий шлях цього міжнародного митецького симбіозу.

Проект "Літографії" цілком присвячений старому Станіславу (чи навіть і Станиславову) з його історіями й леґендами. Текстовою основою став однойменний цикл із семи віршів Юрія Андруховича, що вперше побачив світ у другій половині 1980-х і через три десятиліття раптово зазвучав оновленими сенсами.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: