fbpx

У Франківську архітектори та урбаністи об’єднують мешканців довкола Промприладу, аби врятувати озеро

Суспільство 16:36, 22.04, 2019

13 квітня на озері біля школи №21 архітектори урбаністичної лабораторії MetaLab влаштували спільне прибирання. А за кілька днів небайдужих мешканців запросили вже до себе в лабораторію на Promprylad.Renovation, де 18 квітня познайомилися ближче та обговорили, як розвивати район Промприладу надалі.

Цього літа в Івано-Франківську вже вдруге пройде міжнародний урбаністичний фестиваль "Сеанс міського сканування", який цьогоріч сфокусується на житловому районі навколо заводу "Промприлад".

Координаторка MetaLab Анна Доброва каже, звернули увагу на район навколо заводу після того, як переїхали у простір на Promprylad.Renovation. Під час фестивалю експерти та мешканці зможуть долучитися до облаштування району, аби в майбутньому він став комфортним і доступним для всіх, та спланувати, як саме втілити задумане.

"Досліджуючи район, ми виявили озеро біля школи №21, на якому під час фестивалю Porto Franko Жанна Кадирова встановила бетонного лебедя. Це озеро хоч і занедбане, але місцеві мешканці його люблять. Ми почали вивчати історію району, плани міської влади щодо нього. Знаємо, що управління капітального будівництва (УКБ) встановило довкола озера освітлення і має вже проект з оновлення території, але поки це не на часі. Озеро  одна із найпривабливіших точок району, і на його прикладі ми можемо поглиблювати інтерес до району".

"Фізично фестиваль сфокусується на районі навколо заводу "Промприлад". Цей район міста не має чітко вираженої ідентичності, але володіє великим потенціалом для подальшого розвитку,  говорить урбаністка, архітекторка Анна Пашинська.  Його близькість до культурно-історичного центру міста нівелює спроби малого бізнесу й освітньо-культурних організацій закріпитись у районі та "децентралізувати" його. Ревіталізація заводу "Промприлад" потребує якісної інтеграції в район  в майбутньому він може стати осередком для соціальної активності мешканців".

Під час толоки, яку влаштували минулих вихідних, активісти MetaLab та Promprylad.Renovation разом із місцевими підлітками прибрали територію довкола і почистили саме озеро. Анна Доброва каже, що департамент житлової, комунальної політики та благоустрою допоміг із приладдям, а після толоки взявся вивезти сміття.

"Ми влаштували пікнік із чудовою музикою, згуртували малечу і дорослих, познайомились з активістами. Під час толоки також провели опитування серед місцевих мешканців і почули багато схвальних відгуків про нашу роботу, отримали дозу натхнення і готові творити ще",  розповідає Анна Пашинська.

"За легендою, яку нам розповіли діти, в озері втопили машину. І під час толоки чоловіки таки дістали гарпунами з дна озера деталь даху від автівки,  говорить Анна Доброва.  Також виловили багато використаних шприців".

Після прибирання провели зустріч з мешканцями вже у просторі MetaLab. Людей прийшло небагато, але вони зацікавилися можливими змінами і розвитком району. Зокрема до обговорення долучилися мешканці сусідніх будинків та активісти з порятунку озера.

На зустрічі вдалося обговорити проблеми та переваги району та визначити основні ідеї його розвитку. Говорили про проблему збільшення трафіку біля "Промприладу". Також згадали і меморіальний сквер як можливе місце відпочинку мешканців. Але наразі йому бракує інфраструктури, зокрема міської вбиральні, яка наразі не працює. Ще один занедбаний і непривабливий об’єкт  спорткомплекс "Електрон", який може стати місцем для активності підлітків, якого так не вистачає у районі.

"Якщо включити район Промприладу в історичний маршрут міста, він може бути цікавою точкою для гостей міста,  додає Анна Доброва.  А на озері можна прочистити існуючі джерела і поставити бювет. Також біля озера вже нині збираються індійці для гри у крикет, а місцева молодь інколи грає у фрісбі. Потенціал є і треба його розвивати".

Уже 16 травня заплановані перші громадські слухання від MetaLab просто неба. Анна Доброва і Анна Пашинська розраховують залучити і представників УКБ та комунального департаменту, аби обговорити майбутній проект реконструкції довкола озера.

"Варто обговорити плани, визначити, що саме потрібно мешканцями і що може втілити MetaLab під час фестивалю "Сеанс міського сканування". Керівник компанії "Бетон Груп ІФ" Юрій Чабан живе неподалік озера і теж готовий підтримати ініціативи там",  говорить Анна Пашинська.

Про подальші анонси подій на озері можна стежити на сторінках простору MetaLab та фестивалю "Сеанс міського сканування" у Facebook. Запрошують усіх охочих.

 
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: