fbpx

У Франківську будинок два тижні без газу, мешканці гріються дровами – довели до пожежі

Суспільство 16:33, 12.02, 2018

У неділю, 11 лютого, в кам‘яниці на Шевченка, 63 в Івано-Франківську трапилася пожежа. За інформацією управляючої компанії ТОВ "Балтія-Сервіс", це сталося через відсутню тягу.

Як розповів "Репортеру" виконавчий директор ТОВ "Балтія-Сервіс" Максим Сирлик, будова у 13 поверхів, що ведеться поруч, створила зону вітрового підпору – у димоході та вентканалах утворилася зворотна тяга. Тому, щоб мешканці не почаділи, управляюча компанія ще 31 січня відімкнула від газу весь будинок. Нині люди змушені опалювати квартири дровами та електрикою.

Франківець Роман Яручик, батьки якого теж проживають у цьому будинку, повідомив про пожежу у Facebook. Каже, мешканці без газу замерзають, бо на вулиці мороз. У будинку переважно пенсіонери, ще двоє – важкохворих лежачих, мама воїна АТО. Гріються електрикою і дровами, у кого є можливість. 

За його словами, проблема з витяжками виникла в червні минулого року. Яручик показує акт перевірки від 8 червня 2017 року. Згідно з висновком, канали чисті, оголовки справні, стан каналів – задовільний. Причина непридатності – зона вітрового підпору від новобудови. Люди одразу забили на сполох і 14 червня звернулися до міського голови, департаменту житлової, комунальної політики та благоустрою та управляючої компанії з проханням вжити заходів.  А газ відключили лише 31 січня.

1

2

"У змові з забудовником і владою викурюють людей, бо місце дуже цікаве, – скаржиться Яручик. – Канали не забиті. У всіх турбовані котли. А вони нічого не робили і не роблять. Жодного документа, підрядника чи акта виконаних робіт".

Виконавчий директор ТОВ "Балтія-Сервіс" Максим Сирлик  каже, газ перекрили через зворотну тягу. Відтак була загроза отруєння чадним газом і навіть летального випадку для мешканців будинку. За його словами, пожежа лише підтверджує поганий стан вентиляційних і димових каналів.

"Задимівся сам канал. Це старий бунок, в ньому ще є пічне опалення. Проблема з тягою була ще до того, як наша фірма виграла конкурс на обслуговування будинку в липні минулого року, – говорить  Максим Сирлик. – Мешканці не робили жодних дій для власної безпеки та якісної роботи димової та вентиляційної системи будинку. Порушення були зафіксовані й раніше. Коли ми це побачили, вирішили не пускати на самотік. Мешканці хочуть усе зробити чужими руками, але за законом вони мають платити щомісяця плату для технічного обслуговування будинку. За ці кошти ми могли б перебрати і зробити нові чи відреставрувати димові канали. На жаль, люди не хочуть платити".

Максим Сирлик розповідає, що вдалося домовитися спільно з будівельною компанією – усунути зону вітрового підпору. А ТОВ "Балтія-Сервіс" взялася відремонтувати оголовки каналів і поставити спеціальні флюгери, щоб захистити людей і не допустити ситуації, як на Січових Стрільців, 16б.

Каже, нині усі квартири – в зоні ризику, тож від газу відімкнули увесь будинок. За домовленістю із забудовником, 70% вартості робіт має покрити будівельна компанія. Аби закінчити роботи, потрібна погода.

"Рятувальники не можуть поки забезпечити для моїх працівників роботу на даху. Сніг із даху можна зчистити, але для цього треба вишку, – додає Сирлик. – Але розташування будинку цього не дозволяє. Інший варіант – знімати частину даху, тоді можна ставити риштування. Але тоді мова йтиме про десятки тисяч гривень, щоб потім відновити дах".

Запевняє, що шукають всі способи відновлення подачі газу. Наразі роботи зупинив снігопад.

"Ми трохи зробили чистку, що змогли – підправили. Будівельна компанія за свій кошт вивела витяжки догори. Навіть якби не будувався будинок, канали знаходяться у такому стані, що рано чи пізно до цього б дійшло".

Заступник міського голови Микола Вітенко каже, що слідкує за ситуацією.  Але дізнався про пожежу із Facebook. 

"Я звернувся до управителя будинку, що заважає завершити ремонтні роботи. Він сказав, що погода несприятлива і через те, що на даху сніг, немає можливості, – говорить Вітенко. – Я запитав, чи допоможе вишка. Вишку пригнали, але, як виявилося, вишка не може допомогти. Зараз вони шукають інші варіанти, аби закінчити роботи і запустити газ".

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: