fbpx

У Франківську діти-переселенці наповнювали своє життя мріями разом із Агнесою Буле

Культура 12:24, 08.05, 2015

Майстер-клас для дітей, які переселися зі Сходу України через військові дії, та учнів художніх шкіл провела латвійська художниця Агнеса Буле.

В рамках презентації Латвії в час її головування в Раді Європи та до Дня міста Івано-Франківська Агнеса Буле представить сьогодні в обласному Краєзнавчому музеї свій проект "Мрії латишів". Майстер-клас для дітей – частина цього проекту, з допомогою якого художниця спробувала з’ясувати, які мрії в українців, співставити їх і спробувати поєднати.

"Я запросила дітей у свою систему координат – запропонувала малюнки-символи, які вони можуть використовувати для того, щоби зобразити свої мрії. І наповнити ними символічне зображення чоловічка, який відображає кожного з нас і наше життя загалом", – пояснила задум майстер-класу художниця.

Малюнки, які зображають життя латишів – від міфів та анекдотів про них до сучасних політичних реалій, з гумором та сатирою Агнеса Буле створює вже 15 років. За цей час назбиралося близько 300 символів, якими оперує художниця. "З них я складаю картини, які ілюструють різні вияви життя в моїй рідній Латвії",  пояснила вона. І додала, що не сумнівається – більшість із них, очевидно, підійде і для опису життя в Україні.

Для дітей Агнеса Буле приготувала "картки мрій"  кожен витягав свою з торбинки-гадалки. Домовилися, що зображення на картках є саме тією частинкою життя, яку треба додати. Щонайменше на малюнках.

 

До участі в майстер-класі запросили дітей з родин переселенців івано-франківських шкіл № 1, 3, 5, 22, 23, 25, 28 та міського Центру дитячої та юнацької творчості.

"Звернулися з пропозицією, щоби на майстер-клас взяли не тільки тих діток, які малюють, але й тих, які приїхали зі Східної України. Дуже приємно, що ці дітки у нас займаються, влилися в нашу творчу сім’ю, у нас дуже тепле спілкування", – відзначила директор міського Центру дитячої та юнацької творчості Ірина Волинська.

Створювали українські мрії діти-переселенці віком від 7 до 16 років. Найменші малювали природу, цукерки, свята. Старші – образи України, символи миру.

"Наймолодша наша учасниця переїхала до Франківська з Донецька і пішла у нас в перший клас, їй якраз виповнилося 7 років. Даринка Шахова навчається в студії образотворчого мистецтва Центру в наймолодшій групі, її керівник Ольга Сухова. Даринка вже брала участь у виставці до 75-річчя нашого Центру, нагороджувалася грамотою за участь в міському конкурсі. Вона подає надії, і ми від неї багато чекаємо",  розповідає про вихованку Ірина Волинська.

"Цікавий для нас майстер-клас, бо у нас найпотужніший напрям декоративно-ужиткового та образотворчого мистецтва. Хочемо подивитися, як твориться мистецтво в сусідів і як ми можемо цей напрямок, що пропонується на майстер-класі, переплести зі своїм досвідом",  повідомила директор ЦДЮТ.

На завершення майстер-класу Агнеса Буле подарувала кожному учаснику і їхнім педагогам свою символічну роботу "Вічно квітнуть українські ліси". Художниця розповіла, що намалювала її для України і українців. У такий спосіб вона хотіла підтримати нас  сказати, що все буде добре.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: