fbpx

У Франківську до Дня Незалежності підсвітили кафедральний собор. ФОТОФАКТ, ВІДЕО

Суспільство 22:20, 24.08, 2017

На завершення святкувань Дня Незалежності в Івано-Франківську підсвітили Кафедральний собор Святого Воскресіння.

Підсвітка собору обійшлася міському бюджету у 295,5 тисяч гривень. Роботи виконувало київське ТОВ "Укрсвітлопроект".

Нагадаємо, Кафедральний собор Святого Воскресіння – пам’ятка архітектури XVIII ст. Він є головним храмом греко-католицької єпархії в Івано-Франківську. Кафедральний собор Святого Воскресіння в Івано-Франківську розміщується в будівлі костелу єзуїтів.

Будівництво первісного єзуїтського костелу в місті розпочалося в 1720 році, завершилося в 1729 р. – тоді у ньому відбулося перше богослужіння. Технічні помилки при будівництві костелу призвели до того, що з'явились тріщини, які загрожували як самій споруді, так і парафіянам. У зв'язку з цим в лютому 1752 року костел був розібраний. Причиною незадовільного технічного стану костелу були, як вважають дослідники, його надто неглибокі фундаменти, що не могли витримати ваги самої споруди. Отже, костел був розібраний до основи. Нове будівництво було завершене в 1763 році.

Сьогоднішня споруда кафедрального собору має назву церкви Святого Воскресіння, що була головною українською церквою міста Станиславова від початку його існування та збудованої ще в 1601 році в с. Заболоття на місці сьогоднішньої синагоги. Храм реставрували в 1835 р., 1885 р., 1995 р. і 2003 р.

КУРС писав, що в Івано-Франківську втілюють в життя муніципальну програму освітлення пам'яток.

У місті підсвітили вже кілька пам'яток: міську ратушу, Художній музей, Дитячу бібліотеку, адмінбудинок, управління СБУ, будинок на Мазепи, 7-9, телевізійну вишку, фасад будинку на вул. Незалежності, 7 та готель "Київ". А також Фортечний провулок. 

У цьому році планувалося підсвітити ще Музей мистецтв Прикарпаття на майдані Шептицького, 8. 

 

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: