fbpx

У Франківську газовики відключили від газу два будинки, мешканці яких самовільно встановили газові прилади

Суспільство 12:58, 06.03, 2018

У понеділок, 5 березня, від газопостачання були відключені два будинки по вулиці Гаморака, 26 та 28. Мешканці, використовуючи димохідні газові прилади та пічне опалення, не перевірили стан димовентканалів та не надали акти справності ДВК газорозподільній компанії, натомість самовільно встановили газові прилади.

Відповідальність за стан димових та вентиляційних каналів у житлових будинках покладається на балансоутримувачів чи голову ОСББ, у приватних будинках  на власників (чи орендарів). Жильці цих двох будинків, а це 15 квартир, обрали форму самоуправління, тож саме вони мали подбати про власну безпеку та викликати спеціалізовану фірму для перевірки стану ДВК, а у разі потреби – про проведення ремонтних робіт. Однак цього не було зроблено, повідомляють у "Івано-Франківськгазі".

З метою уникнення нещасного випадку фахівці "Івано-Франківськгазу" розпочали інвентаризацію газових приладів та перевірку тяги в ДВК.

"Із 15 квартир у кожного третього мешканця виявлено незаконно встановлений газовий прилад. Ще у двох помешканнях – відсутність тяги", – розповідає головний інженер Івано-Франківського відділення ПАТ "Івано-Франківськгаз" Андрій Струк.

І лише після відключення газопостачання мешканці будинків звернулися до спеціалізованої організації, яка має дозвіл Держпраці на виконання робіт з перевірки та проведення ремонтних робіт ДВК.

В "Івано-Франківськгазі" зазначають, що відновлення газопостачання відбудеться лише після надання акту справності ДВК та усунення всіх недоліків.

 

Довідка:

Відповідно до Правил безпеки систем газопостачання, п. 6: відповідальність за стан димових та вентиляційних каналів у житлових будинках покладається на балансоутримувачів чи голову ОСББ, у приватних будинках – на власників (орендарів). Саме балансоутримувач перевіряє справність димоходів та вентиляційних каналів або залучає фахівців сторонніх організацій (які мають дозвіл Держпраці на виконання відповідних робіт).

Власники приватних будинків також мають право самостійно перевіряти та прочищати ДВК, але тільки після одержання інструктажу і пам'ятки.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: