fbpx

У Франківську інфекційна лікарня уникнула конкурентних торгів

Суспільство 17:16, 28.12, 2018

Івано-Франківська обласна клінічна інфекційна лікарня оприлюднила звіти про укладення договорів на загальну суму 410 тис. грн.

15 березня 2018 року заклад оприлюднив 3 укладених договори про закупівлі (1, 2, 3), що класифікуються як спеціалізована хімічна продукція, загальна вартість яких не досягає 200 тис. грн, та договір про закупівлю, що класифікується як хімічна продукція різна, повідомляє Інститут аналітики та адвокації.

"Оскільки предметом усіх закупівель є реактиви для проведення досліджень, цю ситуацію можна трактувати як дроблення предмету закупівлі з метою уникнення конкурентної процедури, оскільки загальна вартість предмету по коду 33690000-3 Лікарські засоби різні становить 210 тис. грн, відповідно, замовник не мав права укладати договір з постачальниками без застосування однієї з процедур, передбачених Законом, а саме – "відкриті торги", – пояснює аналітик БО "БТ "Мережа" м. Львів" Василь Рудань. – Не виключено також, що це просто альтернативний підхід до визначення коду CPV, під яким можна купувати реактиви".

Для якісного аналізу дослідники перевірили інші закупівлі медзакладу в 2018 році. Так, 17 квітня 2018 року Івано-Франківська обласна клінічна інфекційна лікарня придбала медичні рекактиви, уклавши 2  прямих договори (1, 2) в одному з них реактиви також були класифіковані як хімічна продукція різна.

"Отож, сумарна вартість медикаментів по коду 33690000-3 – Лікарські засоби різні знову перевищує 200 000 грн та становить 200 030,00 грн, що зобов’язувало замовника оголосити відкриті торги", – додає Василь Рудань.

Можливі свідомі маніпуляції з кодами CPV закупівель або, можливо, просто неуважний їх вибір згідно з Єдиним закупівельним словником призводить до придбання аналогічного предмета закупівель за різними кодами, що дає змогу уникнути конкурентних процедур і створює підґрунтя для зловживань.

Нагадаємо, один з постачальників медикаментів франківської інфекційної лікарні платив головному лікарю за консультації.

Підписуйтеся на КУРС у Telegram та Twitter – лише найцікавіші і найважливіші новини Івано-Франківська і області! 

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: