fbpx

У Франківську лікарям пояснювали, як буде працювати система eHealth і хто заробить більше

Здоров'я 12:51, 10.11, 2017

Семінар з ознайомлення з системою eHealth відвідали півтори сотні медиків з Івано-Франківська та Чернівців.

Електронна система охорони здоров’я eHealth – це система, яка допомагає пацієнтам отримувати, а лікарям – надавати якісні медичні послуги. А ще – дозволяє контролювати, наскільки ефективно витрачаються виділені на охорону здоров’я державні кошти, і запобігати зловживанням.

"Лікарів вивели з зони комфорту, і коли вони перестали контролювати ситуацію, вони почали панікувати. Але цей етап минув, і зараз етап роз'яснення і конструктивних запитань",  зазначила представник проектого офісу eHealth при МОЗ Світлана Котляревська.

Представник харківської експертної групи з підтримки медичної реформи Михайло Довгопол коротко сформулював суть медичної реформи: 

"Суть зводиться до того, що за кожним пацієнтом починаючи з наступного року буде закріплена певна сума, яка називається капітаційна ставка. У наступному році за пацієнтом закріплено буде 370 грн. за рік та 480 грн прогнозуємо у 2019 році".

Більше зароблятимуть ті лікарі, до кого буде черга. За дітей до 5 років та людей похилого віку лікарі отримуватимуть більші суми. 

Пацієнт має право змінити лікаря. Будуть "червоні" і "зелені" списки. До "червоних" входитимуть усі пацієнти, які раніше були зареєстровані у певній поліклініці. В "зеленому" списку будуть пацієнти з підписаними деклараціями. За "зелені" списки лікарі отримуватимуть більше.

Наразі пацієнти мають самі свідомо обирати собі сімейних лікарів. Поки що вибір часто відбувається за промовчуванням – люди керуються близьким розташуванням до місця проживання.

Як зазначила Котляревська, для підписання декларації з лікарем обов'язкова присутність людини з оригіналом паспорта, ідентифікаційного номера та номером телефону, на який прийде верифікаційний код. Потім після перевірки даних підписуються паперові версії декларації, після чого лікар вносить дані в електронну систему.

Перехідний період на eHealth триватиме близько року. Зараз система працює в тестовому режимі. Восени наступного року вона запрацює на повну.

Регіональна місцева влада та ОТГ повинні на той час комп'ютеризувати лікарні. 

Як писав КУРС, у Франківську проблеми виникають у зв’язку зі слабкою комп’ютеризацією медичних закладів – лікарям бракує комп’ютерів для роботи з пацієнтами

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: