fbpx

У Франківську майже дев'ять тисяч сімей позбулися субсидій через борги

Суспільство 10:55, 04.07, 2017

Сьогодні на оперативній нараді в МВК директор департаменту соціальної політики Василь Семанюк доповів про стан надання субсидій на оплату житлово-комунальних послуг мешканцям міста Івано-Франківська.

До травня цього року субсидії нараховувалися 45 870 господарствам. Після травня, коли здійснювався перерахунок, субсидії отримали 32 644 господарства. Цього року за шість місяців нарахували субсидій на 262,352 млн грн. 

Через зміни до законодавства України з травня 2017 року субсидії нараховуються споживачам комунальних послуг з деякими змінами.

Якщо раніше субсидії призначалися з урахуванням  доходів за календарний рік, то зараз враховують доходи з квітня 2016 року по березень 2017 року. Окрім цього, змінився термін опалювального сезону. Для користувачів індивідуального опалення пільговий період триває з 15 жовтня по 15 квітня. А для користувачів центральним опаленням період залежить від рішень органів місцевого самоврядування щодо початку і завершення опалювального сезону. 

Якщо споживач має заборгованість понад два місяці, потрібно її сплатити, в іншому разі субсидії не нараховуватимуть. Так, вже 8765 сімей у Франківську залишилися без субсидій через заборгованість. Вони можуть її погасити одразу або реструктуризувати і сплатити протягом визначеного періоду часу. 

Є можливість і для монетизації заощадженої електроенергії чи газу. Для цього необхідно до 1 вересня подати заяву до органів соцзахисту. У документі потрібно вказати номер рахунку, на який можна переказати кошти, або відділення Укрпошти. За словами Семанюка, усі споживачі, які заощадили, отримали про це повідомлення. В місті є люди, яким вдалося заощадити і 10 тисяч гривень, але максимальна сума, яку можна повернути, – 695,79 грн за газ та 135 грн за електроенергію.

До 1 вересня люди мають подати до органів соцзахисту заяви про повернення коштів по монетизації. Ті, хто заощадили і має залишок субсидії, отримають ці гроші. Семанюк каже, що людям вже повідомили про те, що у них є економія, і до 1 вересня людина повинна подати відповідну заяву в управління соцзахисту, де вказати або банківський рахунок, або відділення пошти, куди перерахувати кошти.

Людей приймають у відділеннях департаменту соцполітики на вулиці Військових ветеранів, 10а і в усіх територіальних відділеннях на Івана Павла II, Мазепи і Галицькій.

Василь Семанюк радить іванофранківцям не накопичувати борги і, якщо так вже сталося, реструктуризувати їх.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: