fbpx

У Франківську можуть змінити перевізників сміття та підняти тариф до 15 гривень

Суспільство 14:55, 25.04, 2016

Завтра, 26 квітня 2016 року, Департамент житлової, комунальної політики та благоустрою виконкому Івано-Франківської міської ради проведе конкурс на вивезення твердих побутових, великогабаритних та ремонтних відходів у Івано-Франківську.

Проте нинішні надавачі послуг з вивезення сміття заявляють, що умови конкурсу прописані з порушеннями і не дозволять їм взяти в ньому участь. Більше того, підприємці вважають, що умови конкурсу прописані під конкретні фірми, а саме "Альфатер Тернопіль" та "Альфатер Чернівці", які є дочірніми підприємствами компанії "Веолія".

Так, в пункті 5 "Кваліфікаційні вимоги до учасників конкурсу" зазначено: "Відсутність простроченої заборгованості за послуги з захоронення ТПВ перед КП "Полігон", що суперечить ч. 1 ст. 16 Закону ЖКП. А саме: правила регулюють вивезення тільки побутових відходів і нічого не говорять про те, як і в якому порядку виконавці послуг оплачують послуги захоронення побутових відходів.

Ця умова включена до умов конкурсу для того, щоб не допустити до участі у ньому теперішніх виконавців – ПрАТ "АТП-0928" та ДП "Автоколона 2222" ВАТ "Івано-Франківськавтотранс". Представники підприємств визнають, що справді мають заборгованість перед КП "Полігон ТПВ". Проте стверджують, що борги виникли виключно з вини самого міськвиконкому, який з вересня 2014 року по травень 2015 року не проводив коригування тарифів на зазначені послуги. Тому вони вимушені були надавати послуги з вивезення сміття, хоча тарифи вже не відшкодовували їх витрати.

Цікаво, що в умовах конкурсу прописано: "Вартість надання послуг для населення не повинна перевищувати 15 гривень на одну особу в місяць (з урахуванням 1,19 грн на захоронення ТПВ)". На цей час у м. Івано-Франківську тариф на вивезення побутових відходів підприємством "АТП-0928" становить 9,52 грн з людини на місяць та 9,73 грн підприємством "Автоколона 2222". Тобто мерія вже допускає підняття тарифів майже на 50%. Проте питання не пройшло громадських обговорень.

Позитивним є те, що в умовах конкурсу вказано, що виконавець послуг з вивезення сміття має за власні кошти на всіх контейнерних майданчиках на своїй території встановити євроконтейнери з кришками для збору побутового сміття, в тому числі із можливістю роздільного збору. Проте на полігоні в с. Рибне не передбачене сортування відходів, а в тих же умовах конкурсу зазначається обов'язкове вивезення цих відходів саме на цей полігон.

Нагадаємо, Івано-франківське комунальне підприємство "Полігон ТПВ" у цьому році планує запустити сортувальну лінію для сміття, про це керівництво підприємства заявило 25 березня 2016 року.

Чи готові мешканці Івано-Франківська платити більше і чи справді послуги стануть якіснішими?

Компанія "Веолія"  підприємство з іноземним капіталом, позиціонує себе як світового лідера в галузі утилізації відходів, водозабезпечення і водовівдедення. 

Євген Гапич

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: