fbpx

У Франківську можуть знести пам'ятку "Пасаж Єґера", якщо її мешканці погодяться переселитися в новобудову

Суспільство 15:38, 18.10, 2018

Івано-Франківськ може втратити пам'ятку архітектури місцевого значення "Пасаж Єґера": будинок на вулиці Січових Стрільців, 16 в аварійному стані. Вже є забудовник, який готовий "ревалоризувати" пам'ятку і спокушає мешканців квартирами у новобудові на Пасічній. У мерії дали зрозуміти, що не проти такого варіанту, якщо на нього одностайно погодяться власники квартир у пам'ятці.

Каменицю, відому як "Пасаж Єґера", в 1908-1910 роках звів на місці старого двоповерхового будинку скандально відомий станиславівський виноторговець Озіяш Єґер. Тут розмістилися кінотеатр "Олімпія", готель "Габсбург", фотоательє "Рембрандт". Сьогодні будинок має статус пам'ятки місцевого значення. Втім, цей статус не врятував архітектурну окрасу нинішньої вулиці Січових Стрільців від руйнування. Вже кілька років ініціативна група мешканців будинку марно домагається від влади його реставрації чи ремонту. 

Як повідомила КУРСу учасниця ініціативної групи "Врятуймо спадок Єґера" Світлана Пронь, яка має у власності приміщення в будинку, недавно до мешканців пам'ятки звернулася місцева будівельна компанія. Забудовник пропонує власникам квартир та приміщень в аварійному будинку житло в новобудові у Дем'яновому Лазі, а сам начебто готовий "ревалоризувати" "Пасаж Єґера". Умова забудовника – одностайна згода усіх власників. 

"Проте я і ще декілька власників торгово-офісних приміщень категорично проти. Ми завжди виступали за врятування будинку і готові були взяти дольову участь у ремонтних роботах. Проте влада за нашими спинами вперто будує свої плани. Мені погрожують і шантажують по телефону невідомі люди: якщо не погоджуся на Дем'янів Лаз, то не отримаю взагалі нічого. Деякі мешканці у нашому будинку вже ледь не готуються до переїзду. Мало з кулаками не кидаються на тих, хто проти… Стараюсь не потрапляти їм на очі… Якщо ми допустимо знесення "Пасажу Єґера", то це стане початком кінця всієї вулиці Січових Стрільців та інших центральних вулиць. Цей владний бульдозер вже ніхто і ніщо не зупинить",  сказала КУРСу Світлана Пронь. 

Сьогодні долю пам'ятки обговорювали на нараді в заступника міського голови Миколи Вітенка. Прийшли як прихильники збереження "Пасажу", так і ті, хто мріє про житло в новобудові. 

1

Микола Вітенко нагадав, що в будинку був обвал сходової клітки, пізніше обвалився балкон, через що смертельно травмувалася 87-річна пенсіонерка. Після цього мерія замовила обстеження будинку. 

2

Головний архітектор франківської філії НДІ "Діпромісто" Володимир Кочмар повідомив, що на сьогодні визначено фізичний і технічний стан пам'ятки: знос будівлі становить 52,8%. У найгіршому стані фундаменти, їх треба рятувати спеціальними ін'єкціями в ґрунт. До 15 листопада фахівці обіцяють повні офіційні результати обстеження. Після цього можна буде взятися за розробку проекту відновлення пам'ятки. 

"Ви з глузду з'їхали? Яке відновлення?.. А ви не можете збудувати новенький будинок, як на Січових, 17?" – вигукувала прихильниця переїзду в новобудову Тетяна Стельмащук. 

Вітенко пропонував дочекатися офіційних результатів обстеження, а кінцеве рішення, за його словами, все одно за мешканцями. Є два варіанти: або ремонтувати, або мешканці шукають "інвестора". Та хоч яким би воно було, не можна порушувати історичний ансамбль вулиці, додав Вітенко. 

"Забудовник сказав, що новий будинок дешевше буде коштувати, як ремонт",  не заспокоювалася Стельмащук. 

3

Світлана Пронь нагадала, що ще на сесії міськради у березні 2017 року звертала увагу міського голови, що пам'ятку треба негайно рятувати. Жінка вважає, що міська влада свідомо доводить будинок до руйнування.

Дискусія переросла в сварку й обмін образами, і Вітенко закінчив нараду:

"Чи ми будемо ремонтувати ці секції, чи ви будете шукати інвесторів – ніяка будівельна організація з ліцензією не візьметься за такого характеру роботи без офіційного висновку "Діпроміста". Міській владі байдуже, чи ви приймете рішення відновлювати будинок шляхом залучення власних коштів, чи ви знайдете інвестора. Для міської влади важливо не допустити порушення містобудівних умов і обмежень. Рішення в межах чинного законодавства за вами", – звернувся Вітенко до присутніх і вийшов з кабінету.

4

Як стверджують мешканці, їхній будинок фактично не ремонтували останні 60 років.

Всього у Франківську близько півтисячі пам’яток архітектури місцевого значення, сотня з яких офіційно визнані аварійними. 

Про будинок та історію його неординарного власника читайте тут: Станиславівські оголошення: відвідайте "електричний театр" "Олімпія" в пасажі Єґера.

Підписуйтеся на КУРС у Telegram та Twitter – лише найцікавіші і найважливіші новини Івано-Франківська і області!

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: