fbpx

У Франківську обговорили недоліки бюджету участі

Економіка 14:42, 14.11, 2016

Івано-Франківськ не використовує весь потенціал бюджету участі через недосконале інформування, складність голосування, проблеми з імплементацією та відсутність залучення громади до всіх етапів бюджету участі.

Таку думку висловили фахівці аналітичного центру CEDOS, проаналізувавши реалізацію першого проведоного у Франківську бюджету участі.

Зазначимо, що цьогоріч франківці вперше мали змогу самостійно обрати проекти з покращення благоустрою, проведення соціальних, культурно-мистецьких чи спортивних заходів у місті, які отримали фінансування з міського бюджету. Загалом на втілення проектів-переможців було виділено 500 тисяч гривень. Всього було подано понад 80 проектів від громадян, з яких 12 отримали фінансування

Переможцем бюджету участі стала ГО "Спільними зусиллями" із проектом будівництва спортивного майданчика.

"Я дуже радий, що мешканці Івано-Франківська мають можливість безпосередньо долучатися до реалізації різних проектів за рахунок  коштів платників податків – бюджету міста. Оскільки бюджет зараз зосереджений в одних партійних руках, тому не всі мають можливість чи зробити дитячий майданчик, чи облаштовувати громадський простір за рахунок бюджету Івано-Франківська", – зазначив голова ГО "Спільними зусиллями" Віталій Мерінов.

Найбільша проблема у тому, що мало хто міг проголосувати через інтернет, попри те, що й хотів. Тому переможця визначили усього півтори сотні голосів, хоча могли би проголосувати і тисячі.

За проекти мали голосувати лише мешканці Івано-Франківська, однак вдалося проголосувати і студентам з інших міст, які навчаються в місцевих вишах і отримали місцеві банківські картки.

Зауважимо, щоб визначити, чи проживає людина в Івано-Франківську, голосування вирішили проводити через сервіс BankID, який призначений для верифікації громадян через українські банки. Щоб скористатися сервісом, потрібно мати зареєстрований електронний ключ. Зареєтрувати такий ключ можна у Мін'юсті або податковій.

Проблеми були у пенсіонерів, як мають картки в "Ощадбанку", який чомусь виявився не включений у систему BankID. Та й взагалі голосувати через інтернет виявилося надто складно.

Ще одним переможцем бюджету участі виявилася ГО "Поступовий гурт франківців", керівник якої Сергій Адамович наголосив, що багато помилок було через те, що такий спосіб фінансування проектів у Франківську застосовувався вперше, і висловив сподівання, що у наступні роки процедура голосування за проекти-переможці буде змінена з урахуванням ширшого кола громадськості. Також він додав, що бракує інноваційних проектів, а ті, що подаються, здебільшого пов’язані з благоустроєм чи утепленням будинків.

Аналітик CEDOS’а Іван Вербицький наголосив, що найважливішою проблемою є відсутність діалогу між владою і громадою.

"Не вистачає співпраці і взаємодії. Якщо буде співпраця, можна буде удосконалити багато процесів, набутися досвіду. Якщо говорити про міську раду, то мені здається, що тут бракує кращої комунікації з людьми, не вдається доносити до громадськості інформацію про ті програми, які вона реалізовує,  зазначив Вербицький. – А громадським організаціям слід трошки активніше співпрацювати з муніципалітетом, спробувати міняти велику муніцальну структуру, яка оперує величезними фінансами, часто не дуже ефективно".

Аналітичний центр розробив ряд проблем, для вирішення яких пропонується вжити кілька заходів:

  • залучити громаду до адміністрування на всіх етапах втілення бюджету участі;
  • удосконалити інформаційну кампанію, залучаючи зовнішню рекламу, рекламу в громадському транспорті, на зворотній стороні "платіжок";
  • проводити публічні заходи та обговорення;
  • краще комунікувати з авторами проектів;
  • залучати виключені групи (особи до 18 років, переселенці, особи, які не зареєстровані в Івано-Франківську);
  • розширити можливості голосування;
  • збільшити терміни (між поданням проектів, голосуванням, визначенням переможців та безпосередньою реалізацією);
  • проводити оцінювання;
  • ретельніше працювати над бюджетом участі.
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: