fbpx

У Франківську оглянули родимки у понад 750 школярів

Здоров'я 15:02, 03.05, 2019

Протягом травня в Івано-Франківську лікарі проводять діагностичні обстеження шкіри у дітей у загальноосвітніх школах Івано-Франківська.

Вчора та сьогодні лікарі медичного закладу побували в Івано-Франківських ЗОШ №21 та №19, де разом із медсестрами шкіл провели огляд понад 750 учнів (1-10 класів) та вчителів.

На профілактичному огляді було помітна велика кількість таких випадків: купероз (а також телеангіоектазії, гемангіоми), папіломи та бородавки, невуси та вітиліго.

Лікар-дерматолог клініки "БРАСС" Христина Гриник розповіла, що вже перші два дні дали можливість побачити та виокремити типові ситуації зі шкірою в школярів. Лікар зауважила, що батькам варто більш уважно ставитися до здоров’ям шкіри дітей. Тож на що слід звертати увагу та як забезпечити правильний догляд за шкірою здорових дітей?

Загальними рекомендаціями щодо здоров’я шкіри діток є:

– берегтися від сонячного опромінення. Для захисту від сонця рекомендуємо використовувати дитячі сонцезахисні креми з коефіцієнтом не нижче SPF50 та змінювати нанесений шар кожних 2 години, при цьому змиваючи попередній шар крему. Бажано також уникати сонячних ванн в періоди найбільш активного сонця – з 10-ї по 16-ту години. Рекомендується носіння головних уборів (панам), які створюють тінь на обличчя;

– уникати різких перепадів температур – як переохолодження, так і перебування при високих температурах. Якщо ви помітили в дитини наявність судинних сіточок або зірочок – рекомендуємо звернутися до лікаря-дерматолога. Спеціаліст зможе підібрати індивідуальний метод лікування. І тут не слід відкладати цю проблему на завтра – якщо судинні рисунки з’явилися – то є ризик розростання або утворення гемангіоми при травмуванні цієї ділянки шкіри.

– і щодо родимок. Провокуючими чинниками переродження доброякісних утворень у злоякісні є різні ушкодження – механічні та хімічні,  а також надмірне перебування на сонці. Тому потрібно цього уникати. Слід звернути увагу на зміну кольору, форми, країв, появу свербіжу, почервоніння, лущення.  При появі будь-якого з вказаних симптомів – рекомендуємо вам звернутися до лікаря. Окремо слід сказати про родимки на волосистій частині голови. Вони часто травмуються при стрижці або розчісуванні, тому краще такі родимки видаляти. Якщо ви помітили, що такі родимки є у вашої дитини і інколи ви травмуєте новоутвір – варто також звернутися до лікаря.

Не варто займатися самолікуванням, це може призвести до негативних наслідків і більш серйозних захворювань. Тому вчасно звертайтесь до вашого сімейного лікаря, педіатра або лікаря-дерматолога з метою вирішення цієї проблеми.

Лікар закликає батьків бути уважними до стану шкіри дітей.

Нагадамо, протягом травня лікарі проведуть кілька соціальних заходів, спрямованих на раннє виявлення онкологічних захворювань шкіри мешканців та гостей  Івано-Франківська.

Підписуйтеся на КУРС у Telegram та Twitter – лише найцікавіші і найважливіші новини Івано-Франківська і області! 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: