fbpx

У Франківську, окрім каплички та скверу, неподалік міського озера планують спорудити багаторівневий паркінг

Суспільство 19:19, 24.04, 2019

Поруч з капличкою та хрестами біля міського озера міський голова Івано-Франківська Руслан Марцінків задекларував облаштування скверу. Так міська влада обіцяє зберегти озеро від забудови. Завтра це питання має розглянути сесія міської ради. Втім, офіційно жодного проекту рішення досі не оприлюднили.

Як писав КУРС, вчора міський голова Івано-Франківська Руслан Марцінків зустрівся з мешканцями вулиць, які живуть неподалік міського озера. Обговорювали, як врятувати від ймовірної забудови земельну ділянку поблизу міського озера площею 4 га, яка перебуває в оренді  ТОВ "Розважально-відпочинковий центр "Гаразд" бізнесмена Костянтина Бородайка.

Марцінків заявив на зустрічі, що Бородайко вимагає за неї 2-3 мільйони доларів "відступних", та пообіцяв, що запропонує забудовнику на сесії обміняти цю ділянку на інші.

Нагадаємо, на частині ділянки, яку влада Івано-Франківська "рятує" від забудови, спорудили дерев’яну каплицю та встановили 15 хрестів. На решті території Марцінків обіцяв ініціювати створення скверу імені Героя Небесної Сотні Романа Гурика. Вчора мер запросив мешканців району на сесію, аби "переконати депутатів".

Однак на сайті міської ради досі не оприлюднили проектів рішень ні щодо обміну ділянки, ні про облаштування скверу.

Костянтин Бородайко у коментарі КУРСу запевнив, що жодних пропозицій від влади до нього не надходило.

"Щодо відкупу  я в шоці. Бо жодної розмови щодо цієї ділянки чи її частини, обміну чи якогось відкупу у мене не було", – сказав Бородайко.

"Я підприємець, який взяв земельну ділянку для освоєння і чемно плачу орендну плату. І поки в мене є право її освоювати, я за це право буду боротися. Якихось конкретних пропозицій до мене не надходило,  каже Костянтин Бородайко.  На сесію навіть не запросили. Хоча я думаю, що не потрібно це на сесії приймати. Це вирішується шляхом судового мирного врегулювання. А що на сесії пропонувати, я, чесно кажучи, не розумію".

Він також нагадав, що виконком не мав права давати дозвіл на будівництво каплички на орендованій землі. Наразі забудовник оскаржив це рішення у суді та звернувся до правоохоронних органів щодо захоплення землі.

"Якщо на сесії приймуть рішення, яке буде грубо порушувати моє право, то я буду це оскаржувати",  обіцяє Бородайко.

Бородайко запевнив, що відмовився від будівництва житла на орендованій ділянці та планує там спорудити відпочинково-розважальний центр.

"Це має бути одноповерхова споруда з відповідною інфраструктурою, яка передбачає і скверики, і озеленення. Земельну ділянку мені для цього давали, тому я думаю, що в мене як в орендаря є повне право", – каже Бородайко.

Питань щодо обміну спірної ділянки не розглядала і профільна депутатська комісія, яка погоджує земельні питання напередодні сесії. Але, як зазначив голова комісії Володимир Яблонь, сьогодні представники управління архітектури, дизайну та містобудівної діяльності Івано-Франківської міської ради винесли на засідання комісії проект рішення про затвердження детального плану території (ДПТ) довкола міського озера, куди входить і спірна ділянка. Презентували ДПТ передовсім як проект заради будівництва багаторівневого паркінгу.

 "Дали малюнок, сказали: тут має бути багаторівнева парковка. Де саме, для чого та парковка, ніхто не міг пояснити, тому комісія не підтримала",  пояснив Яблонь.

Паркінг, за його словами, планується спорудити поруч із спірною ділянкою, але на вільній землі міської ради. Однак про плани спорудити паркінг мер на зустрічі з франківцями промовчав.

На сайті міської ради проект ДПТ не розмістили досі, хоча за законодавством громада має право ознайомитися з проектом рішення за 20 днів до сесії.

Проект ДПТ сьогодні з’явився у групі "Ні незаконній забудові міського озера" у Фейсбуці". Але за кілька хвилин зник.

1

Попри те, що земельна комісія проект рішення не підтримала, завтра міська рада має намір його розглянути.

Підписуйтеся на КУРС у Telegram та Twitter – лише найцікавіші і найважливіші новини Івано-Франківська і області!

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: