fbpx

У Франківську перевізники вимагають збільшити тарифи на проїзд. ВІДЕО

Суспільство 12:18, 15.03, 2019

На громадських слуханнях в Івано-Франківську обговорили збільшення вартості проїзду у маршрутках до шести гривень.

В. о. начальника управління транспорту і зв'язку міськвиконкому Андрій Гіглюк на громадських слуханнях зазначив, що підвищення вартості проїзду ініціює Спілка перевізників Івано-Франківська. Своє звернення перевізники мотивують ростом мінімальних зарплат, витрат на запчастини, паливо, мастила.

Вартість проїзду хочуть збільшити до шести гривень. Перевезення пільгових категорій залишити без змін.

Голова Спілки перевізників Івано-Франківська Олег Стахів переконував присутніх, що основний потік пасажирів – це пенсіонери, які з 10 до 16 години їздять у маршрутках безкоштовно. За його словами, кількість платоспроможних пасажирів зменшилася на 30%. На його думку, люди, які раніше їздили у громадському транспорті, виїхали за кордон.

Ще однією проблемою, зазначив Стахів, є те, що комунальний транспорт переманив у приватних перевізників приблизно 40% водіїв.

"Якщо ми не побачимо в країні змін ніяких, то приватних змін просто не буде", – каже Стахів.

Тому перевізники просять підняти тарифи. Він зазначив, що розрахунок здійснювали у жовтні минулого року. З того часу пальне подешевшало, але зросла мінімальна зарплата. Більш детальні розрахунки тарифу представив представник аудиторської фірми з Чернівців Руслан Янчук.

За його словами, найвигіднішим є маршрут №22, який буде рентабельним при вартості проїзду 6,09 грн. Найменше прибутку має маршрут №41, в якому вартість проїзду, за розрахунками, мала б становити 8,94 грн.

Янчук наголосив, що навіть якщо вартість проїзду піднімуть до шести гривень, не варто очікувати суттєвого оновлення маршруток.

"Тариф має бути не менше семи гривень, щоб підприємство розвивалося, а не лише існувало", – підсумував Руслан Янчук.

Далі слухання тривали у форматі дискусії між перевізниками та пасажирами – здебільшого пенсіонерами. До спільного рішення щодо тарифів перевізники з громадськістю не дійшли. Перевізники вимагають підвищення до 6 грн за поїздку, присутні на обговореннях мешканці – проти. 

В результаті Андрій Гіглюк оголосив, що слухання завершені. На розгляд виконавчому комітету буде подано проект рішення про підвищення тарифів та протокол громадських слухань. 

І уже члени міськвиконкому вирішать, чи підвищувати тариф на проїзд, чи ні. 

Нагадаємо, востаннє ціни на проїзд зросли 1 квітня минулого року. Тоді вартість проїзду підняли з 4 до 5 гривень, а після 20.00 франківці платять 6 грн.

Підписуйтеся на КУРС у Telegram та Twitter – лише найцікавіші і найважливіші новини Івано-Франківська і області!

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: