fbpx

Франківські школярі зробили пристрій, який вимірює рівень забруднення повітря. ФОТО

Суспільство 16:50, 01.12, 2018

У Франківську група школярів ініціювала проект Eco City. Талановиті хлопці розробили пристрій, який аналізує якість повітря. Проект подали на грант від Urban Space 100 і отримали фінансування.

Проект використовує Arduino робототехніку для побудови станцій для аналізу забрудненості повітря в місті. Дані збираються на сервер й вивчаються для визначення джерел забруднення.

До команди інноваторів увійшли п’ятеро підлітків: 15-річний Дмитро Обухов (програмування пристрою, налагодження передачі даних та розробка мобільного додатка, супровід проекту), 17-річний Богдан Фіцак (розробка 3D моделі пристрою, підбір модулів та виготовлення, розробка 3D моделі давачів швидкості вітру та напрямку вітру, супровід проекту), 17-річний Андрій Крохмалюк (компонування та виготовлення пристроїв, супровід проекту), 13-річний Володимир Врюкало (розробка мобільного додатка, супровід проекту), 11-річний Мар’ян Врюкало (супровід проекту).

1

"Останнім часом люди дуже мало уваги приділяють екології. В нас люди не мають причетності до чогось глобального. Вони живуть в зоні комфорту  дім-робота і не цікавляться такими проблемами, як екологія. Це погано, тому що мешканці втрачають відповідальність і вважають, якщо вони не переймаються екологією, то й нічого не буде",  розповідає Дмитро.   

Діти вже створили прототип станції, що моніторить атмосферу за низкою показників. Він уже працює в магазині Beegreen у тестовому режимі. Дані відображаються на сайті спільноти юних Arduino робототехніків.

Основні показники, які будуть відображати ці пристрої, концентрація твердих мікрочастинок, які виникають при горінні будь-яких видів палива. Найменші з них це PM2.5 – можуть попадати через легені в кров і спричиняти різні хвороби. Найбільші з них це PM10 – можуть викликати печію очей та першіння у горлі. Також пристрої відображатимуть температуру, вологість та рівень шуму.

Незабаром мешканці та гості міста зможуть дізнатися про якість повітря в п’яти локаціях Івано-Франківська. В мерії погодили встановлення станцій біля ресторану "Urban Space 100" та на чотирьох зупинках: навпроти ЦУМу на Дністровській, на залізничному вокзалі, біля кінотеатру "Космос" та в одному з мікрорайонів міста.

Перший такий пристрій встановили вже біля "Urban Space 100", урочисто презентують його у понеділок.

Підписуйтеся на КУРС у Telegram та Twitter – лише найцікавіші і найважливіші новини Івано-Франківська і області!

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: