fbpx

У Франківську пластуни флешмобом відзначили 100-річчя проголошення ЗУНР. ФОТО, ВІДЕО

Суспільство 11:29, 31.10, 2018

На фасаді офісного центру "Київ", на "стометрівці", пластуни влаштували флешмоб з нагоди 100-річчя Листопадового чину та проголошення ЗУНР.

Двоє пластунів-альпіністів спустились із даху будинку та на фасаді розвісили портрети діячів ЗУНР – Лева Бачинського, Дмитра Вітовського та Костя Левицького. В той час на балконах інші пластуни грали на трубі та барабанах.

Організатор акції пластун та головний редактор ТРК "Вежа" Тарас Зень зазначив, що для проведення флешмобу вибрав саме цю будівлю, адже тут зупинялись діячі ЗУНР.

Довідково: 

Листопадовий чин (також Листопадова революція, Листопадовий переворот, Листопадовий зрив, Першолистопадове повстання; англ. November Action) – українське повстання, організоване в ніч з 31 жовтня на 1 листопада 1918 року Українською Національною Радою силами Українських січових стрільців у Королівстві Галичини і Волині, коронній землі Австро-Угорської імперії з метою встановлення влади Української Держави (названої згодом "Західноукраїнська Народна Республіка") на землях, на які вона обґрунтовано претендувала. У результаті утворилася держава площею 70 тис. км², що викликало невдоволення Польщі, яка розв'язала українсько-польську війну 1918–1919 років для захоплення Галичини.

 

Підписуйтеся на КУРС у Telegram та Twitter – лише найцікавіші і найважливіші новини Івано-Франківська і області! 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: