fbpx

У Франківську показали подільські ікони. ФОТО

Культура 16:41, 02.08, 2016

У Музеї мистецтв Прикарпаття відкрилась виставка "Подільська ікона: симфонія краси і святості" з приватної колекції Олександра Чернова (м. Хмельницький).

За словами власника колекції Олександра Чернова, через невідповідність усталеним зразкам вигаданого так званого "візантійсько-московського канонічного стилю" українські духовні артефакти тривалий час були заборонені. У радянські часи їх не брали до уваги і не вивчали, бо діяли ксенофобні стереотипи неприйняття і недооцінки всієї духовної і культурної спадщини України, що особливо стосувалось народних ікон.

Народна ікона Поділля має багато спільного із мистецькими надбаннями західноукраїнського регіону. У той же час у неї присутні свої характерні ознаки та відмінності – це самобутній зразок народного мистецтва, який дає змогу дослідити спосіб життя та морально-етичні засади Подільської землі. Таке сакральне мистецтво відображає прагнення українців до єднання з Богом.

"Це були хатні ікони. Церква їх викидала. Я не теолог, щоб робити якісь висновки. Мій прадід був війтом. І я, як селянин, несу це мистецтво. Де б я не жив, я усюди прикрашаю свою хату як українець", – розповів Олександр Чернов.

На одній з ікон, де зображена Параскева, колекціонер бачить свою власну бабцю із прикрасами, притаманними українській жінці.

"Треба дивитися дуже уважно. Як я кажу  дивляться мільйони, а бачать одиниці. А коли вже побачили, то не зможуть без цього жити", – додав чоловік.

З ним погоджується і провідний науковий співробітник Музею мистецтв Прикарпаття, куратор виставки Віталій Козінчук, який бачить в зображеннях ликів святих звичайних українських селян. Він розповів, що хотів показати цю колекцію у Франківську понад півроку.

"Дуже часто грецькі чи московські ікони не схожі на наші українські. Наші ікони багаті, яскраві, з веселковими барвами. Тому українська ікона унікальна і відповідає богословській базі. Натомість багато неуків у сакральному мистецтві чи богослов’ї вважають, що наша ікона не канонічна. Виставка є до певної міри апологетикою, тобто захистом святого сакрального зображення української землі, особливо коли ми говоримо про Поділля", – впевнений Віталій Козінчук.

Олександр Чернов каже, що його колекція завжди мандрує містами України. Одне з найбільших досягнень – виставка у Національному музеї України.

До експозиції увійшло 45 ікон. Виставка триватиме до 31 серпня.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: