fbpx

У Франківську показали унікальні документи часів Голокосту. ФОТО

Наша історія 14:41, 26.01, 2017

Сьогодні в Державному архіві Івано-Франківської області відкрилась виставка архівних документів, присвячених Міжнародному дню пам'яті жертв Голокосту під назвою "Галицьке єврейство: втрачений пласт та розірвана пам'ять".

До експозиції увійшли унікальні документи тих часів: плакати, листівки, реєстри, медичні записи, свідоцтва про смерть. Катерина Мицан, провідний науковий співробітник архіву та колишній його директор, каже: щоб оцінити те чи інше історичне явище, потрібно знати – що було до цього, під час нього та після нього, пише ГК.

"Голокост – це трагічна історія в житті всього людства. Ще якихось 80 років тому єврейство було однією з провідних верств суспільства Івано-Франківщини і налічувало понад 300 тисяч людей. У нас збереглись дуже цінні документи з того періоду. Євреї, як правило, не були великими землевласниками – відповідно, не були прив’язані до землі. Професії, якими вони володіли, дозволяли безболісно мандрувати по всьому світу – це були комерсанти, лікарі, юристи. В селянина забирали землю – і він залишався ніким, а євреї стояли зовсім інакше. І коли почалась Друга світова, їх почали переслідувати нацисти", – розповідає Катерина Мицан.

Серед документів є і розстрільні фотографії та списки – зокрема зі Снятинського району, де проживало багато євреїв. Ідентифікувати всіх людей на них неможливо, але фотографії, зроблені патологоанатомами, збереглись.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: