fbpx

У Франківську покажуть "Живу ватру" – фільм про карпатських вівчарів

Культура 16:26, 15.01, 2015

20 січня в Івано-Франківську відбудеться благодійний допрем'єрний показ документального фільму українського режисера Остапа Костюка "Жива ватра".

Це мистецький документальний фільм про життя вівчарів українських Карпат та долю традиційного ремесла на фоні сучасних змін. Фільм демонструватиметься 20 січня у Смарагдовому залі Театру кіно "Люм'єр" о 15:00.

"Це фільм про людське покликання. Про щоденну працю, без вихідних і права на слабкість. Про гармонійний світ, який ми втратили, прагнучи комфорту, і дитинство, яке ми залишаємо, начепивши на себе ролі дорослих…" – описує тему фільму режисер Остап Костюк, пише сайт "Верховина".

Остап Костюк більш як 10 років досліджував гуцульську культуру, і "Жива ватра" стала певним підсумком дослідження та його дебютною стрічкою. Знімальна група протягом 4 років вела кіноспостереження за героями фільму. Проект реалізований Національною кінематекою України на замовлення Державного агентства України з питань кіно.

Зазначимо, що під час підготовки до міжнародної фестивальної прем’єри та офіційного прокату сталась звістка про несподівану хворобу одного з героїв фільму. Діагноз – лейкемія, це великі кошти на лікування для простої сільської сім'ї. Це прекрасні щирі люди, котрі безоплатно допомагали у зйомках. Щоб поява фільму допомогла своїм героям, знімальна група ініціює закритий допрем'єрний показ. Вхід здійснюватиметься за умови мінімального благодійного внеску – 40 грн. Таким чином, актуальний інтерес до фільму буде спрямовано на благодійність.

За сюжетом, в українських Карпатах живуть троє чоловіків різних поколінь: 82-річний Іван одиноко проводить старість, недавно поховавши дружину, він і сам готується до похорону. В той час коли 10-річний Іванко починає життя з чистого листка в школі-інтернаті у райцентрі, а 39-річний Василь керує тваринним господарством і вигодовує молодняк овець. Та прийде весна – і всі троє піднімуться в гори услід за вівчарським покликанням, яке все важче продовжувати в сучасному світі.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: