fbpx

У Франківську половина комунальних приміщень передані в оренду за 1,2 гривні на рік

Суспільство 17:03, 14.05, 2019

В Івано-Франківську 477 договорів оренди комунального майна, які, за останніми нарахуваннями орендної плати, приносять до міського бюджету майже 1,6 млн гривень на місяць.

Про це на прес-конференції повідомила голова ГО "Прикарпатська агенція журналістських розслідувань "Точка.інфо" Оксана Пілянська.

"Виходить у межах 20 млн гривень на рік: сума, еквівалентна 5 бюджетам участі або ж вартості приблизно 10 тролейбусів "Volvo" за цінами, за якими міська рада закуповувала їх наприкінці минулого року", – розповіла Пілянська.

Загальна площа приміщень, переданих в оренду в Івано-Франківську,  76 524 кв. метри.

Приблизно половина комунальної нерухомості в Івано-Франківську передані в оренду на пільгових умовах – у безоплатне користування чи за пільговою ставкою 1,2 гривні на рік.

34 договори оренди безоплатного користування. Це більш як 6,7 тис. кв. метрів. Окрім музеїв та бібліотек, спортивних шкіл, безоплатно приміщеннями користуються деякі ГО, товариства, благодійні фонди. А також  релігійні організації. Вони займають приблизно чверть усієї площі, виділеної для безоплатного користування. Найбільшу площу на безоплатній основі – 885 кв. метрів  використовує Івано-Франківський національний технічний університет нафти і газу для реалізації проекту "Енергетична академія".

А серед громадських організацій й товариств, які користуються комунальною нерухомістю безкоштовно, – ветеранські організації, організації учасників АТО, благодійні фонди, ІФ обласне відділення міжнародної благодійної установи "Центр національного відродження" та БО "БФ "Щасливі сльози дитини".

Більше дев’яти десятків договорів – з пільговою орендною платою у розмірі 1,2 гривні на рік. Це 28,9 тис. кв. метрів. Трохи більш ніж 23 тис. кв. метрів займають департаменти, управління, музеї, бібліотеки, медичні заклади, комунальні підприємства та заклади, структурні підрозділи виконавчої влади. Більш ніж 2000 кв. метрів за пільговою ставкою орендують Нацполіція, військкомат, юстиція та центр надання безоплатної правової допомоги.

Понад 1800 кв. метрів за пільговою ставкою орендують громадські організації, товариства, релігійні організації.

Найбільша площа – 300 кв. метрів  за орендною ставкою в 1,2 гривні – за Iвано-Франківським обласним спортивним клубом "Альбатрос".

Найбільшу орендну плату з усіх ГО сплачує ГО "Центр польської культури та європейського діалогу в Івано-Франківську" – 318,6 кв. метрів на вул. Січових Стрільців, 56 за 3250 гривень на місяць (при ставці 1%).

1

Голова ГО "Антикорупційна платформа" Христина Зелінська нагадала, що рік тому міський голова Івано-Франківська Руслан Марцінків та керівник проекту "ProZorro. Продажі" Олексій Соболєв підписали меморандум про співпрацю, за яким міська рада зобов’язалася передавати в оренду нерухоме комунальне майно через прозорі онлайн-аукціони.

Однак міська рада досі не прийняла нове положення про оренду, яке б регламентувало передачу в оренду комунального майна через систему "ProZorro. Продажі".

Тому конкурси надалі проводяться за зачиненими дверима, ніхто не знає, за якими критеріями конкурсна комісія приймає рішення, і ніхто не може їх оскаржити.

"Якщо би місто підключилося до системи "ProZorro.Продажі" не на словах, а де-юре, ми би з вами мали на 100% підвищення ціни від очікуваної вартості оренди",  переконана Зелінська.

Підписуйтеся на КУРС у Telegram та Twitter – лише найцікавіші і найважливіші новини Івано-Франківська і області!

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: