fbpx

У Франківську презентували альбом про сакральні скарби, які вдалося повернути. ФОТО

Суспільство 16:20, 28.02, 2019

10-річна історія проекту "Врятуймо скарби разом!" знайшла своє втілення в мистецькому альбомі. У книзі, що її сьогодні презентували в Івано-Франківському обласному краєзнавчому музеї, представлені ікони та інші речі, які вдалося оновити та оживити реставраторам.

Альбом ілюструє історію проекту "Врятуймо скарби разом!", каже його автор та упорядник, відомий художник-реставратор, завідувач відділу реставрації Івано-Франківського обласного краєзнавчого музею Валерій Твердохліб.

Альбом, який є водночас і каталогом сакральної колекції краєзнавчого музею, описує системний процес рятування творів давнього мистецтва силами місцевої громади. Багато франківців виступили культурними меценатами та волонтерами цього процесу.

Цей альбом є також поетапним звітом професійних реставраторів та науковців музею за неповних 10 років діяльності проекту. Книга містить багато ілюстрований науковий каталог реставрованих творів давнього українського мистецтва, більшість із яких вперше описана. 

"Ми розапочали цей проект в 2009 році для порятунку творів сакрального мистецтва краєзнавчого музею. Поступово він переріс у багаторівневу програму з порятунку сакральних творів  і не тільки в музеях Прикарпаття. На цей час цей проект  національного масштабу, ми працювали з унікальними сакральними творами. І альбом є підсумком нашої роботи за весь цей період",  повідомив Валерій Твердохліб. 

Видання призначене для всіх, хто цікавиться українським мистецтвом, зазначив Твердохліб.

"Для себе я визначив, що ця книга є своєрідною подякою всім, хто долучився до проекту повернення сакральної спадщини і підтримував нас протягом усього цього часу",  додав він. 

І повідомив, що цей альбом буде першою з книг, які задумали видати в межах проекту. 

"Ми знаємо, з якою гордістю і пошаною ставляться до сакральної спадщини в усьому світі. І хочемо поширити цей досвід також і в Україні",  сказав Валерій Твердохліб.

Щоби побачити, чим саме можуть пишатися франківці, у краєзнавчому музеї влаштували виставку реставрованих творів сакрального мистецтва з фондів  експозиція у чотирьох залах супроводжує презентацію альбому. Триватиме два тижні. 

 Підписуйтеся на КУРС у Telegram та Twitter – лише найцікавіші і найважливіші новини Івано-Франківська і області! 

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: