fbpx

У Франківську презентували фільм про всесвітньо відомого оперного співака, який загинув на війні. ВІДЕО

Наша історія 18:05, 02.02, 2018

Сьогодні у театрі кіно "Люм'єр" відбувся допрем'єрний показ фільму "Міф" за участі режисера фільму Івана Яснія та брата Василя Сліпака – Ореста.

Цими днями два режисери двома групами презентують фільм у різних містах України.

"Міф" розповідає історію життя Василя Сліпака – оперного співака зі світовим ім’ям та унікальним голосом.

"У світових колах його поважали. Він був всесвітньо відомий співак з унікальним голосом. Ще замолоду він мав дуже цікаве поєднання голосів – це був контратенор – найбільш високий голос, майже жіночий, тонесенький. Коли тим голосом співають хлопці, він унікальний і не схожий ні на що. Він міг співати і басом. У цілому світі це дуже велика рідкість",  розповідає Іван Ясній.

Інформацію про життя Василя Сліпака почали збирати, коли вже дізналися про його смерть. Режисер раніше нічого про нього не знав. А життя у Сліпака виявилося надзвичайно цікавим. Допомагав збирати дані для стрічки брат Орест Сліпак.

"Це дуже потужна історія",  стверджує режисер.

Василь народився у Львові, але згодом переїхав до Франції, де прожив 19 років. Там він мав усе, що ми звикли називати "щастям": ім’я, успішну кар’єру на світових оперних сценах, вірних друзів і кохання.

Він брав активну участь у Революції Гідності, очоливши демонстрації у Франції, а згодом долучився й до волонтерського руху, допомагаючи Україні. Здавалося б, робив більш ніж достатньо як для людини творчої професії. Але Василь вирішив залишити сцену та кар’єру в Європі й стати до лав добровольців, коли в його рідну країну прийшла війна. Під час виконання бойової задачі Василь "Міф" Сліпак загинув від кулі снайпера.

Автори поєднують у фільмі різні жанри: кіно та концерт. Використано безліч архівних відео, які показують героя у повсякденні та на сцені. Також переплітаються дві сюжетні лінії, які подібні настільки, що забуваєш, де вигадка, а де реальність. Одна – це оповідання Джанні Родарі "Джельсоміно в країні брехунів" про хлопчика, що мав унікальний голос та боровся ним із негідниками; а друга – історія про Василя, який поклав свій голос і життя у боротьбі за свою країну, оскільки не міг мовчати.

Анімацію до фільму створив український карикатурист Юрій Журавель.

Фінансування фільму відбулося за рахунок Держкіно. Аби зробити його якнайкраще, залучалися і внески небайдужих людей через Спільнокошт. А зйомки (поїздки, техніка) проходили за власний рахунок творців.

Фільм вийде у широкий прокат 8 лютого. Творці планують показати його на 150 фестивалях, щоб ім’я і голос Василя Сліпака почули в усьому світі.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: