fbpx

У Франківську презентували книгу, яка розповідає про старовинні двері та брами міста. ФОТО

Культура 17:23, 25.01, 2017

Сьогодні в Івано-Франківську презентували монографію Богдана Губаля "Двері та брами Станіславова".

Працював над книгою професор Інститутуту мистецтв разом із дружиною Надією. Монографія є першим вітчизняним дослідженням архітектурних деталей як важливих елементів композиції будівель, вирішенню яких архітектори та майстри завжди приділяли особливу увагу. Аналізуються двері та брами Станиславова другої половини ХІХ – початку ХХ століття. Розглядається їх типологія, технологія виготовлення та конструкція, питання історичної стилістики. Видання насичене докладними кресленнями та схемами, анотаціями до ілюстрацій.

"Пластикові двері псують загальний вигляд архітектури, вони абсолютно чужі, наше поколоіння таке варварське і не розуміє, що ми маємо такий прекрасний спадок", – сказав під час презентації автор книги.

Монографія буде цікава для мистецтвознавців, істориків, музейних працівників, художників, архітекторів, реставраторів, столярів, студентів та викладачів мистецьких навчальних закладів, поціновувачів історичної спадщини.

КУРС писав, що  у мережі розпочався марафон ‪"‎Франківськ Який Треба Берегти‬"

Нагадаємо, в рамках ініціативи спільно з КУРСом у соцмережі відбувався флешмоб. У ньому взяли участь близько 40 відомих франківчан – їхні фото на фоні старовинних дверей розміщувались на сторінці КУРСу у Фейсбук, потрібно було вгадати адресу будинку, переможці конкурсу отримали призи.

Серед тих, хто підтримав флешмоб, були Мирослав Яремак та Ірина Погрібна.

Практичним кроком ініціативи #ФранківськЯкийТребаБерегти стали реставрація та відновлення старовинних дверей у Франківську. 

Читайте: Особливий випадок: у 110-літній франківській камениці відновили автентичні двері. ФОТО 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: