fbpx

У Франківську Іван Бондарев розповів "Легенди австрійського Станиславова"

Наша історія 18:55, 16.11, 2017

В Івано-Франківську краєзнавець Іван Бондарев презентував вже третю книжку з легендами, байками, та цікавими історіями "Легенди австрійського Станиславова".

У маленькій книгарні "Лілея-НВ" автор зібрав справжній аншлаг. 

Модерував презентацію відомий франківський колекціонер Зеновій Жеребецький. Він зауважив, що саме в австрійський період у місті з'явилися найкрасивіші будинки.

В історії Станиславова австрійський період був найдовшим – від 1772-го до 1918 року місто перебувало у складі імперії Габсбургів. Ці півтора сторіччя залишили яскравий слід у міському фольклорі. З книжки "Легенди австрійського Станиславова" читач довідаєтесь про найцікавіші легенди, байки і анекдоти, пов’язані з епохою "бабуні Австрії".

За словами Івана Бондарева, до збірки увійшли 57 найцікавіших легенд, які друкувались у газеті "Репортер". Попередні книжки Івана Бондарева – "Легенди старого Станіславова" та "Легенди і бувальщини Івано-Франківська". У них увійшла лише третина усіх публікацій. А розповіді автор відшуковує у старих газетах, які сьогодні вже можна навіть знайти відскановані в інтернеті. 

Іван Бондарев служить у військовій частині на вулиці Чорновола, де раніше була австрійська в'язниця "Діброва". Тому улюблені легенди пов'язані саме з "будинком кари". Він розповів одну зі своїх улюблених, яка не увійшла до книжки.

"Події Першої світової війни. На її початку українці були розділені на два табори – москвофіли і західники. Москвофіли  це так звана "п'ята колона", яка чекала, поки прийде добрий цар-батюшка і визволить їх.

Був один викладач гімназії пан Капустянський. Він був "в рожевих окулярах" і все чекав, коли ж прийдуть казакі і визволять його. Як тільки російська армія увійшла, він ще не знав, що це таке, одягнув найкращий костюм, пішов їх вітати, взяв букет. Тоді викладачі гімназії були досить заможними людьми і могли дозволити собі нормально вдягнутися і мати цінні речі. 

До нього на коні під'їхав казак із перегаром і спитався: "Ей, дед, сколько врємя?" Тоді не було наручних годинників, а всі носили їх на ланцюжку, і це було дуже дороге задоволення, яке коштувало, напевно, як iPhone X у наш час. І тут він побачив, що з кишені казака вже звисає кілька ланцюжків, і сказав: "Вибачте, але мене вже спитали, котра година, ваші колеги!" Казак відразу втратив до нього інтерес. І таким чином Капустянський став із москвофіла західником",  розповів легенду Бондарев.

Книга видана на високому поліграфічному рівні, містить кольорові ілюстрації, недорого коштує і буде однаково цікава як туристам, так і мешканцям Івано-Франківська.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: