fbpx

У Франківську презентували проект "Велика війна: поховання та історична пам’ять"

Наша історія 09:08, 22.06, 2018

Проект передбачає підвищення обізнаності про загальну історичну спадщину Східної Європи шляхом увіковічення пам’яті загиблих солдатів Першої світової війни незалежно від їхньої національності та належності до воюючих сторін.

Презентація відбулася у приміщенні Івано-Франківської обласної ради.

"Це саме той випадок, коли історія не роз’єднує, а, навпаки, об’єднує різні народи, – відзначив голова обласної ради Олександр Сич.  Проект має хороше гуманітарне навантаження – впорядкування могил загиблих солдатів у Першій світовій війні. Мені приємно, що до його написання долучився структурний підрозділ виконавчого апарату обласної ради – відділ з питань міжнародних зв’язків, інвестицій та проектної діяльності, а результатами проекту зможе скористатися комунальне підприємство обласної ради "Пам’ять", яке було створене саме з метою пошуку та перепоховання жертв воєн, депортацій та репресій тоталітарних режимів", – передає прес-служба Івано-Франківської облради.

Українським партнером проекту виступила громадська організація "Поступовий гурт франківців", координатором якої є депутат обласної ради Сергій Адамович.

"Ми будемо працювати в архівах, збирати спогади, обліковувати поховання, які перебувають в незадовільному стані", – зауважив Сергій Адамович.

Історик також додав, що спільно з закордонними партнерами і КП "Пам’ять" планується створити інтернет-сайт, який буде містити мартиролог загиблих у Першій світовій війні та інтерактивну карту військових меморіалів і солдатських поховань. 

"На території Прикарпаття є близько сорока поховань солдатів часів Першої світової війни. Ми вже давно займаємося їх дослідженнями, проводимо ексгумації та перепоховання. Нам буде дуже цікаво порівняти досвід Польщі і наш у цій роботі", – розповів директор КП "Пам'ять" Василь Тимків.

В рамках проекту буде видана карта поховань, розміщено біля військових кладовищ 20 інформаційних стендів з загальною інформацією про події часів Великої війни та тих, хто похований, упорядковано два військових цвинтарі, а також проведена підсумкова міжнародна конференція.

В свою чергу координатор проекту, керівник ГО "Польська гуманітарна команда" Артур Нємчик висловив сподівання, що згодом до роботи з виявлення поховань долучаться представники Німеччини та Австрії.

"Це дуже важливий проект, адже люди повинні знати, де поховані їхні діди-прадіди",  сказав Артур Нємчик.

Проект "Велика Війна: поховання та історична пам’ять" фінансується Міжнародним Вишеградським Фондом. Він реалізовуватиметься упродовж одного року та охопить прикордонні території України, Польщі, Словаччини та Угорщини.

Координатори проекту закликають органи місцевого самоврядування та небайдужих громадян допомогти в пошуках військових поховань періоду Першої світової війни та ідентифікації загиблих.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: