fbpx

У Франківську презентували унікальну "зубчатівку" часів Української Галицької армії. ФОТО

Наша історія 14:46, 22.02, 2018

До 100-річчя ЗУНР, яке відзначаємо цього року, Івано-Франківський обласний музей визвольної боротьби ім. Степана Бандери поповнив експозицію унікальною петлицею вояка Української Галицької армії "зубчатівкою".

За словами директора музею Ярослава Коретчука, ця петлиця є рідкісним, унікальним експонатом. Такі присутні у приватних колекціях та в одному музеї, який підпорядковується ЗСУ,  в київському Національному військово-історичному музеї. Унікальний експонат для Івано-Франківського обласного музею визвольної боротьби вдалося придбати на онлайн-аукціоні.

Сам предмет був призначений для розрізнення військових УГА. Нашивалася вона на комір форми.

"За своїм відтінком (вона була синього кольору) і пошиттям вона була для піхоти Української Галицької армії. Золотисті нашивки на краях свідчать про те, що вона могла перебувати або на четарі, або на поручику УГА. Тобто це вже старшина", – пояснив Ярослав Коретчук.

Встановити ім’я та прізвище особи, якій належала "зубчатівка", на сьогодні неможливо.

1

"Це дійсно унікальна річ. На сьогодні небагато збереглося таких речей, які дійшли до нас, адже минуло майже 100 років", – сказав Коретчук.

Він пояснює, що за сотню років більшість предметів із тканини не вціліли, зітліли з часом. Окрім цього, в радянський період діяльність УГА замовчувалась та інформація викривлювалася і музеї не збирали предмети на таку тематику.

Петличка коштувала на онлайн-аукціоні 5600 гривень, які вдалося зібрати за кілька днів. Пожертви зробили 12 небайдужих людей з Івано-Франківська, Калуша та навіть Києва. Двоє з них прийшли на презентацію.

2

Журналіст Володимир Гарматюк, який допоміг зібрати кошти на експонат, підготував для благодійників з Івано-Франківська подарунки – великодні писанки ручної роботи.

"Я подумав, що дуже гарно бути патріотом з прапором на вулиці, зі смолоскипом. А для мене це значно більший патріотизм – підтримати і згадати свою історію таким чином, а не на мітингу",  сказав Гарматюк.

3

За словами Коретчука, на сьогодні одна з найбільших проблем музеїв полягає у тому, що відсутні фінансові дотації на поповнення фондів і закупівлю нових експонатів.

"На антикварному ринку України крутяться десятки тисяч оригінальних речей, які пов’язані з тематикою україністики. Це не тільки військові речі, а й нагороди, одяг… На жаль, лише великі музеї на рівні Києва, Львова мають фінансування на закупівлю речей у приватних осіб, які їх зберігають як родинне майно",  каже директор музею.

Окрім цього, є проблема у законодавстві, в якому не передбачено, що державний музей може придбати в приватної особи річ. Такі операції можуть відбуватися лише через юросіб чи підприємців.

Тепер у Музеї збирають благодійні кошти на придбання ще одного експоната – нарукавної відзнаки ступеня старшин "пружки". Вона на сьогодні вартує на онлайн-аукціоні 5555 грн.

4

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: