fbpx

У Франківську продавалась небезпечна в'ялена риба, яка може викликати ботулізм

Суспільство 16:38, 01.06, 2017

За останній тиждень в Україні, зокрема в м. Києві, склалася неблагополучна ситуація щодо захворювання на ботулізм серед населення, яка пов'язана із вживанням в'яленої риби промислового виробництва, придбаної у торговельній мережі. Зареєстровано 3 випадки захворювання, в результаті якого постраждало 3 особи, один випадок летальний.

Виробником рибної продукції, яка реалізовувалась гіпермаркетом "Караван" та супермаркетом "Мегамаркет", є ФОП Меркулов А. В., а постачальником ТОВ "ЧУДО-ЮДО" міста Світловодськ Кіровоградської області.

Слід зазначити, що в м. Києві з 29 травня 2017 року введена тимчасова заборона на реалізацію зазначеної рибної продукції, підприємство ФОП Меркулов А. В. призупинило виробництво до закінчення розслідування, зразки продукції підприємства-виробника направлено для дослідження на визначення наявності та типу ботулотоксину до бактеріологічної лабораторії. На цей час за результатами проведеної перевірки здійснюються заходи з відкликання виробником продукції, яка може бути потенційним джерелом інфекції.  

Водночас 30 травня надійшла оперативна інформація від Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області щодо реєстрації ще одного лабораторно підтвердженого випадку ботулізму в жінки, який також, ймовірно, пов’язаний із вживанням риби цього виробника, яка була придбана у супермаркеті "Фреш" у м. Херсон.

Для запобігання виникненню випадків ботулізму Головне управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області через уповноважених (офіційних) лікарів ветеринарної медицини, які здійснюють державний контроль на підприємствах торговельної мережі в області, проводить інформування операторів ринку, що здійснюють обіг харчових продуктів (супермаркети, оптові бази, агропродовольчі ринки тощо) про випадки захворювання на ботулізм у м. Київ та м. Херсон, пов’язаних з вживанням у їжу риби, придбаної у супермаркетах.

За попередньою інформацією, небезпечна в’ялена риба реалізовувалась в магазині "Альянс – Маркет" ("Арсен"), який розташований за адресою: м. Івано-Франківськ, вул. Миколайчука, 2.

За ініціативи Головного управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області вся продукція знята з реалізації та поміщена на відповідальне зберігання. Проте та частина продукції, яка була реалізована напередодні, може становити смертельну небезпеку.

З метою запобігання зараженню смертельно небезпечною хворобою – ботулізмом Головне Управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області застерігає від вживання в’яленої риби виробництва ФОП Меркулов А. В., постачальником якої є ТОВ "ЧУДО-ЮДО" міста Світловодськ Кіровоградської області, придбаного в магазині "Альянс – Маркет" ("Арсен"), який розташований за адресою: м. Івано-Франківськ, вул. Миколайчука, 2.  

.

 
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: