fbpx

У Франківську приватні перевізники готують дводенний страйк: вимагають підвищити тариф до 5 гривень

Суспільство 10:14, 17.01, 2018

Наступного тижня, ймовірно у понеділок-вівторок, на вулиці Франківська приватні автобуси на маршрути не виїдуть. Перевізники вимагають підвищення тарифу до 5 гривень, але кажуть, що у мерії їх не чують.

Сьогодні в маршрутках найбільшої компанії "Корида-Транс" пасажири помітили оголошення з попередженням про страйк і зупинку транспорту у зв'язку з подорожчанням палива, підвищенням мінімальної зарплати та великою кількістю пільговиків без компенсації. 

1

Фото: Франківські теревені

Директор ТОВ "Корида-Транс" Дмитро Гринишин у коментарі КУРСу пояснив, що пасажирські перевезення в місті на умовах нинішнього тарифу (4 грн) і пільгового режиму для пенсіонерів та школярів стали фактично неможливими. 

"В усіх містах довкола тариф підняли – у Тернополі, Луцьку… А у Франківську влада нас не чує. Вони лише піаряться на наших горбах, їм би тільки до влади прийти голосами пенсіонерів. Ми не можемо возити стільки пенсіонерів. Нема чим платити водіям. У нас через це нестача водіїв – 40%! Усі тікають в Польщу. Було чотири слюсарі, лишилося два. Це шалена проблема. Солярка – під 30 гривень, мінімалка росте. А меру що – "Свободу не спинити", йому би тільки ще раз вибори виграти… Слухати нас не хочуть. Тому ми, ймовірно, в понеділок-вівторок на маршрути не виїдемо. Хоче – хай пускає комунальний транспорт. У нас заміські перевезення виросли в два-три рази, а в місті тариф більш як два роки той самий", – сказав Дмитро Гринишин.

Як зазначив Гринишин, позиція усіх приватних перевізників одностайна – правила перевезень треба міняти. Вони вимагають тарифу в 5 гривень. Хоча готові і на компроміс: зберегти вартість 4 грн за проїзд при умові скасування міських пільг для пенсіонерів і школярів. 

"Ми готові, як по закону, возити безплатно трьох пенсіонерів. Але не цілі потоки зранку до майже вечора… Ви не уявляєте, скільки липових пенсіонерів… Лікарі поробили собі довідки – всі на Пасічну їдуть безплатно. Бухі п'ятдесятирічні менти на роботу їдуть безплатно… Та скільки ж можна. Люди не можуть працювати за 200-300 гривень на день.. Хто за такі гроші буде тут робити?" – обурюється Гринишин. 

Як повідомляв КУРС, 1 грудня в Івано-Франківську громада і перевізники не змогли знайти спільної мови під час громадських слухань щодо підвищення вартості проїзду у міських маршрутних автобусах. Міський голова Марцінків заявив, що він теж категорично проти підвищення тарифів на проїзд у громадському транспорті.

Читайте також: "Ні скотовозкам", – франківці поширюють план дій на випадок страйку маршруток

Минулого тижня Руслан Марцінків повідомляв про можливий страйк перевізників.

"Цілком ймовірно, що буде страйк перевізників, які вимагають обмежити пільговий проїзд пенсіонерів, збільшити тариф до п’яти гривень. Моя позиція принципова: не можна обмежувати пільгові категорії, в тому числі і пенсіонерів", – заявив мер в ефірі ТРК "Вежа". 

Для розв'язання проблеми з  приватними перевізниками в Івано-Франківську вирішили розвивати комунальний громадський транспорт. На наступній сесії міськради депутати мають затвердити "Програму розвитку комунального транспорту на 2018-2022 роки".

Підписуйтеся на КУРС у Telegram та Twitter – лише найцікавіші і найважливіші новини Івано-Франківська і області!

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: