fbpx

У Франківську реставрують двері, які виявилися "шедевром столярського ремесла". ВІДЕО

Суспільство 11:35, 10.08, 2017

Громадська ініціатива "Франківськ, який треба берегти" взялася за ремонт старовинних дверей у пам'ятці архітектури на вулиці Грушевського, 42. Реставратори наштовхнулися на цінну і загадкову знахідку.

До рук івано-франківських реставраторів потрапили унікальні двері кінця ХІХ століття. Коли майстри зняли верхній шар фарби, то здивувалися  перед ними відкрився справжній шедевр столярського ремесла,  йдеться у сюжеті ТРК "Вежа".

"Надзвичайно високого класу робота,  каже коваль Сергій Полуботько Тодішній Станіславів мав розкішні двері. В нас, виявляється, вирувало таке світське дороге життя. Це дійсно дорога робота".

Рами дверної конструкції оздоблені філігранною різьбою та витонченим гравіюванням. Майстри не розуміють, як можна було виконати таку делікатну роботу без сучасного устаткування. 

"Для нас поки що є невідомим, яким чином зроблений декор на придверній рамці і на рамках цих дверей. Або це були промислові виробники, які виробляли готові профілі, які вони купували і використовували, або це робили надзвичайно складним методом гравіювання. Ми цього не знаємо. Дуже багато знищених орнаментів, які були виконані з латуні. Це було відкриттям, оскільки під фарбою було не видно, що тут присутній ще кольоровий метал",  зазначає Сергій Полуботько.

Майстри вже розробили план реконструкції старих дверей. Кажуть, насамперед будуть знімати форму виступаючих елементів за допомогою ліпки. У такий спосіб спробують відновити втрачені елементи. На жаль, значна частина декору відсутня. Про це свідчать отвори поблизу замкової колодки. Щоб побачити бодай стилістику виконання таких дверей, реставратори звернуться до архівних документів.

Голова ГО "Франківськ, який треба берегти" Марія Козакевич каже, що ця знахідка викликає лише захоплення.

"Захоплення величезне і самою технологією, і механізмом, який використовувався і функціонує вже понад 100 років і не йде навіть у порівняння із сучасними китайськими механізмами. По цих виробах бачимо, що знання і досвід тих ремісників був настільки великий. Хочеться не лише фізично зберегти ці двері та архітектурні елементи, а й відновити усі ці знання", – каже Марія Козакевич.

Вартість реставрації  близько 50 тисяч гривень.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: