fbpx

У Франківську розпочалися заняття в Університеті третього віку

Суспільство 19:55, 02.02, 2017

Вчитися ніколи не пізно. Ті, хто так вважає, 1 лютого розпочали навчання в Університеті третього віку, незважаючи на свою вікову категорію "+". Замість студентського квитка – пенсійне посвідчення, замість нав'язаного навчального плану – власні пропозиції, замість нудних лекцій – цікаві і змістовні розмови з досвідченими фахівцями.

Безкоштовний Університет третього віку для літніх іванофранківців ініціював місцевий ЗМІ, запланувавши для юних душею студентів сім актуальних факультетів: правової грамотності, здоров’я, психології, культурно-дозвільної діяльності та рукоділля, краєзнавства, літератури та катехитичних знань.

Перше заняття, присвячене здоров’ю, для перших охочих і спраглих знань провела доктор медичних наук, професор, завідувач кафедри ендокринології Івано-Франківського національного медичного університету Надія Скрипник, передає прес-служба ІФНМУ.

"Те, що ми починаємо наш університет із питань медицини, – знаково, бо на першому місці має бути здоров’я тіла і душі",  говорить Надія Скрипник.

Пропрацювавши в галузі ендокринології майже 30 років і будучи Головою асоціації ендокринологів Івано-Франківської області, Надія Скрипник про цю галузь знає все і перше заняття вирішила присвятити темі цукрового діабету. Адже, за її словами, кожен 11-й житель планети хворіє цим недугом, тож доводиться говорити навіть не про епідемію, а пандемію діабету.

Першими студентами незвичайного вишу стали іванофранківці віком від 51 до 68 років, більшість з яких дізналася про можливість навчатися у "третьому віці" із соцмереж. Усі вони – активні й цікаві і, шукаючи спілкування та можливостей розвитку, в один голос зізнаються, що в Франківську явно бракує соціальних платформ по роботі зі старшими людьми.

Пані Марія Федоришин  економіст за фахом, яка із виходом на пенсію "перекваліфікувалася" на доглядальницю за внуками. Знаючи непосидючий характер пані Марії, її похресниця розповіла про Університет третього віку, і жінка з радістю погодилася вступити на всі факультети водночас, зацікавившись актуальними темами. Розповідає, що не пропускає жодної можливості відвідати змістовні заходи в місті і щомісяця зустрічається в тісному колі колишніх однокласників – така традиція склалася роками. А тепер ще й буде "студенткою".

"Вступний іспит" відбуватиметься за спрощеною схемою: досить прийти, посміхнутися і заповнити анкету вступника. З собою мати – пенсійне посвідчення, гарний настрій та бажання пізнавати і знайомитися.

У світовій практиці університети третього віку почали активно засновувати з 1972 року. На сьогодні близько 25 000 таких закладів розгорнули успішну діяльність у 130 країнах. В Україні перший виш для літніх людей відкрився в 2008 р. у Ковелі, а відтак у Києві, Львові, Полтаві, Харкові, Миколаєві та інших містах.

На Івано-Франківщині перший Університет третього віку відкрився у 2011 році в Калуші на базі територіального центру соціального обслуговування. Пізніше естафету перехопив "Карітас" у Коломиї. Цільова "студентська" аудиторія не тільки відгукнулася, а неабияк зацікавилася і вже роками відвідує тематично підібрані лекції і семінари.

Виш, де викладачі молодші за студентів, а навчальна програма прогинається під учня, а не навпаки, ‒ це ще й атракційна можливість відійти від буднів, знайти нових друзів, розкрити свій потенціал. І головне – отримати відчуття повноти і задоволення від життя у літньому віці.

В Івано-Франківському університеті третього віку планується сім "факультетів": правової грамотності, здоров’я, психології, культурно-дозвільної діяльності та рукоділля, краєзнавства, літератури та катехитичних знань. Літні студенти матимуть змогу ознайомитися з цікавою і практичною інформацією від досвідчених професіоналів.

Навчання в "університеті" розпочалося 1 лютого. Заняття проходитимуть щосереди (тривалість – 1-1,5 год.), початок – о 15 год. 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: