fbpx

У Франківську стартував марафон із написання листів на підтримку потерпілих від порушення прав людини

Суспільство 19:38, 05.12, 2016

В івано-франківській книгарні "Є" усі охочі можуть підтримати потерпілих від порушення прав людини, долучившись до марафону із написання листів.

Координатор марафону із написання листів Семен Татарин розповів, що цей захід Україна підтримує вже 10 років, а Івано-Франківськ долучився до нього втретє. Щороку кількість учасників зростає. Так, минулого року у місті зібрали понад 400 "листів".  

Щороку до списку людей, права яких було жорстоко порушено, входять українці. Цьогоріч своїми підписами іванофранківці можуть висловити підтримку українцю Ервіну Ібрагімову, який став жертвою насильницького зникнення у Криму. Він захищав права кримських татар і, можливо, через це ввечері 24 травня 2016 року його машину зупинили невідомі, заштовхали у мікроавтобус і вивезли у невідомому напрямку. Це зафіксували камери відеоспостереження. Місцева влада не робить ніяких дій, які би посприяли розшуку.

Окрім цього, висловити підтримку можна і дівчинці-альбіносу з Малаві Енні Альфред, на яку мешканці можуть полювати та вбити через місцеві вірування.

Байраму Мамедову та Гіясу Ібрагімову з Азербайджану загрожує 12 років ув’язнення за графіті, яким вони розкритикували колишнього президента країни. Для них сфабрикували обвинувачення у незаконному обігу наркотиків та катуванням змусили зізнатися у зберіганні героїну.

В Індонезії на 15 років ув’язнили Джохана Тетерісса за підняття прапора, який був заборонений урядом. Майже 10 років він вже провів у в’язниці.

Турецька журналістка Ерен Кескін обвинувачена понад 100 разів за критику влади. Їй неодноразово загрожував арешт.

Довічно ув’язнений у Китаї за боротьбу з дискримінацією Ільхам Тохті.

Зейнаб Джалаян з Ірану відбуває довічне ув’язнення за політичну активність. Жінка втрачає зір, а їй відмовляють у лікуванні.

Також своїм підписом можна допомогти корінним народам долини річки Піс у Канаді відстояти свої права на традиційний спосіб життя, оскільки ним місцева влада може пожертвувати заради будівництва масштабної греблі.  

За словами Семена Татарина, такий марафон приносить плоди. Так, минулого року вдалося визволити кількох людей з інших країн, а також Геннадія Афанасьєва – одного із трьох засуджених активістів у Криму, які чинили спротив російській окупації.

Об’єктам, задля волі яких збираються підписи, через організаторів марафону можна відправити листи підтримки. Так, родина Ервіна Ібрагімова заходиться у дуже пригніченому стані і потребує бодай моральної підтримки.

Марафон в Івано-Франківську триватиме тиждень. Захід ініціювала правова організація "Amnesty International Ukraine".

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: