fbpx

У Франківську столітніми кам'яними бордюрами, які раніше викидали, трасують вулицю Лесі Українки. ФОТО

Суспільство 18:51, 19.04, 2018

20 старовинних бордюрів використають для трасування тротуарів на вулиці – у дорожньому полотні.

Частина старовинних кам'яних бордюрів повертається на Лесі Українки. Протягом реконструкції вулиці бордюри будуть протрасовані в дорожньому полотні, поінформував учасник ініціативи "Франківськ Який Треба Берегти" Юрій Козакевич. 

Він розповів, що в першу чергу буде протрасовано контур навколо будівлі медичного університету (колишня Дирекція залізниць), яка була знизу оперізана тротуаром зі старовинним бордюром, що візуально підкріплював монументальність і цілісність споруди.

Для трасування медуніверситету використають близько 20 бордюрів. Бордюри встановлять з інтервалом. Вони виступатимуть над дорожнім полотном на 2 см, що не порушить принцип доступності простору, зауважив Юрій.

Рішенню передували тривалі та інтенсивні перемовини з Департаментом житлової, комунальної політики та благоустрою, каже він.

"Ми вели тривалі перемовини з представниками Департаменту на предмет збереження бордюрів. В результаті випрацювали спільне бачення і рішення. З нашого боку ми надавали аргументи з точки зору історії та збереження цінних архітектурних елементів. Департамент взяв на себе технічні питання пристосування спільного рішення щодо трасування", – прокоментував КУРСу Юрій Козакевич.

Трасування  це такий вид археологічних робіт, коли контури фундаментів унікальних старовинних будівель залишають видимими на поверхні у просторі і часі. За аналогією з трасуванням фундаментів визначних старовинних будівель, трасуванню підлягають контури унікальних вулиць, які можуть зникнути під натиском нових історичних епох.

Проекти з трасування покликані показати приклад відповідального і дбайливого ставлення до історії теперішньому поколінню і залишити знання нащадкам про те, як було колись. Такі знання і такий досвід забезпечують історичну плинність та історичну пам'ять. 

"Трасування  це наочний і зрозумілий приклад мудрого збереження архітектурних історичних артефактів. У цьому випадку  рукотворних столітніх кам'яних бордюрів, і їх поєднання з сучасними гранітними і цементними плитками і бруківкою",  додав Юрій Козакевич.

У зв'язку з тим, що трасування не було заплановано з самого початку реконструкції вулиці Лесі Українки, лінія трасування має деякі відхилення від первинного контуру тротуарів. 

"Контур трасування пролягає в межах технічної буферної зони озеленення і меблювання, вона викладена чорним колотим гранітом.

Давній контур тротуару змінювався, однак точних даних по всіх історичних періодах зі всіх боків будівлі немає. Можна порівнювати хіба що з фотографіями тих епох. Є умовна вісь межі тротуару і дороги. Бордюри могли зміщатись відносно неї протягом десятиліть",  пояснює Козакевич. 
Насправді у нас вже був успішний досвід діалогу з Департаментом архітектури і містобудування Франківська, зазначив Юрій Козакевич. Так, первинним проектом реконструкції вулиці Тринітарської не було передбачено збереження бруківки-трилінки.
 
"П'ять годин розмов, чай, еклери, роздуми  і трилінка повернулась і в проект, і на вулицю. По Лесі Українки перемовини з приводу збереження бордюрів тривали кілька місяців. І як результат  бордюри трасуються",  підсумував Козакевич.
Ініціатива #ФранківськЯкийТребаБерегти повідомила, що готує цікавий та історично обґрунтований проект і для вулиці Станіславської. Вулиця саме зараз перебуває під реконструкцією.
 
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: