fbpx
  • Головна
  • Новини
  • Політика
  • У Франківську "свободівські" фірми взяли в оренду на 50 років дахи під електростанції, щоб заробляти на "зеленому тарифі"

У Франківську "свободівські" фірми взяли в оренду на 50 років дахи під електростанції, щоб заробляти на "зеленому тарифі"

Політика 15:43, 05.01, 2017

Івано-Франківська міська рада на останній сесії 22 грудня 2016 року дала дозвіл фірмам "Скайфол Енерджі" та "Енергетичне джерело" на оренду комунальних приміщень в Івано-Франківську до 2065 року на пільгових умовах.

Як писав КУРС, у грудні минулого року на замовлення ТОВ “Скайфол Енерджі” працівники компанії “Екотехнік Україна Груп” спорудили сонячну електростанцію на даху ТРК “Вежа” по вулиці Галицька, 22 в Івано-Франківську.

1

Сонячна електростанція на Галицькій, 22

Другу сонячну електростанцію на замовлення “Скайфол Енерджі” встановили на будівлі КП “Івано-Франківськводоекотехпром” на вулиці Ботанічній.

Відтак на сторінці “Екотехнік Україна Груп” у Фейсбуці з’явилося повідомлення про завершення будівництва ще однієї дахової сонячної електростанції у селі Ямниця на одній із будівель комплексу очисних споруд КП “Івано-Франківськводоекотехпром”. Замовником цих робіт є ТОВ “Енергетичне джерело”.

2

Сонячна електростанція на очисних спорудах у Ямниці

Як повідомив КУРСу директор КП “Івано-Франківськводоекотехпром” Микола Саєвич, договори на оренду дахів з цими підприємствами уклав міськвиконком.

“Вироблена електроенергія буде йти в загальну мережу на нашу підстанцію, ми її зразу забираємо, але ми платимо за електроенергію РЕМу. Наскільки мені відомо, вони щойно отримали ліцензію на зелений тариф в НКРЕ”, – сказав Саєвич.

До мережі ці сонячні електростанції ще не підключені. Втім, у реєстр об’єктів електроенергетики, що використовують альтернативні джерела енергії, НКРЕ ТзОВ “Скайфол Енерджі” та ТзОВ “Енергетичне джерело” вже внесені.

Загалом, під сонячні електростанції ТзОВ “Скайфол Енерджі” орендує приміщення площею 41,6 кв. м на вул. Галицькій, 22 та частину даху загальною площею 242,0 кв. м адмінбудівлі КП “Івано-Франківськводоеко-техпром” на Ботанічній, 2. ТзОВ “Енергетичне джерело” має договір оренди на частину даху загальною площею 228 кв. м будівлі головної насосної каналізаційної станції комунального підприємства “Івано-Франківськводоекотехпром” у Ямниці.

За словами директора департаменту комунальних ресурсів Івано-Франківської міської ради Ігоря Гриненька, станом на 1 грудня минулого року ці підприємства платили за оренду на Ботанічній – 4585 грн у місяць, у Ямниці – 4586 грн, на Галицькій – 7770 грн. Спершу  договори оренди були дійсні до 2019 року.

На сесії Івано-Франківської міської ради 22 грудня прийняли рішення продовжити договори оренди з фірмами “Скайфол Енерджі” та “Енергетичне джерело” до 30 листопада 2065 року на пільгових умовах. Як повідомив Гриненько, наразі рішення міської ради ще не набрало чинності.

За даними інформаційно-аналітичної платформи YouControlобидві фірми зареєстровані за однією адресою: село Микитинці, вул. Декабристів, будинок 52, корпус 3, квартира 4. Серед засновників – члени партії “Свобода” та люди, наближені до них.

Підприємство ТОВ “Скайфол Енерджі” заснували Дротянко Катерина Володимирівна, Мирний Олександр Борисович, Іванюк Андрій Михайлович, який і очолює підприємство, та Снігурський Андрій Леонідович.

Катерина Дротянко – член ВО “Свобода”, помічник депутата Прилуцької міської ради Ігоря Дубровського та рідна сестра Вікторії Дротянко – начальника патронатної служби міського голови Івано-Франківська Руслана Марцінківа.

3

Катерина Дротянко, фото з її сторінки у фейсбуці.

Найвідоміший серед засновників  Олександр Мирний, народний депутат України попереднього скликання, керівник Секретаріату ВО “Свобода”.

4

Олександр Мирний

Киянин Андрій Снігурський – бізнес-партнер Мирного, разом з ним є співзасновником фірми “Делла-Інформ”.

Четвертий співзасновник та директор “Скайфол Енерджі” Андрій Іванюк раніше проживав у місті Красноперекопськ АР Крим та працював торговельним працівником. За даними YouControl, він досі очолює  Красноперекопську міську партійну організацію ВО “Свобода” та був помічником нардепа-“свободівця” попереднього скликання Едуарда Леонова. Наразі Іванюк зареєстрований за тією ж адресою, що і підприємство, яке він очолює.

Кожен зі співзасновників вніс до статутного капіталу ТзОВ “Скайфол Енерджі” по 650 тис. грн, і наразі він становить 2,5 млн грн.

Серед засновників другого підприємства, яке вироблятиме сонячну енергію у Франківську – ТзОВ “Енергетичне джерело”, – теж фігурують Мирний та Снігурський.

Інші засновники – Керечанин Євген Васильович та Назимок Володимир Валерійович, який і очолює підприємство.

Євген Керечанин з Закарпаття є помічником нардепа від ВО “Свобода” Юрія Левченка. У попередньому скликанні – помічник його однопартійця Ігоря Мірошниченка.

Володимир Назимок, який проживає у столиці, теж засвітився у політичній співпраці з партійцями “Свободи” – на місцевих виборах 2015 року був офіційним спостерігачем від цієї політсили у Чернігові.

До слова, ТзОВ “Енергетичне джерело” зареєстроване 3 серпня минулого року, її статутний капітал становить 6 млн грн. З них по 2,4 млн грн внесли Снігурський і Назимок, 900 тис. грн Назимок та 300 тис. грн Керечанин.

Нагадаємо, ЗУ “Про внесення змін до деяких законів України щодо встановлення “зеленого” тарифу” зобов’язує постачальників електроенергії купувати електричну енергію, вироблену на об’єктах електроенергетики з альтернативних джерел енергії, в тому числі – і на сонячних електростанціях. При цьому  “зелений” тариф – це гарантії держави виробникам, що енергія, вироблена ними, буде придбана за вищими цінами, ніж у виробників традиційної енергії.

Марія Гаврилюк

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: