fbpx

У Франківську третина хворих на рак помирають через запізнілий діагноз

Здоров'я 16:47, 12.01, 2017

На сьогоднішньому виконкомі розглянули питання винесення на розгляд сесії міської ради проекту рішення “Про Програму покращення діагностики, лікування та профілактики злоякісних новоутворів на 2017-2020 роки”.

Щорічно в місті діагностується 740-770 випадків раку. Контингент онкологічних хворих в місті складає більше 3 тисяч осіб.

До 30 відсотків хворих помирають до року з моменту встановлення діагнозу. Щороку в місті помирає від злоякісних пухлин 350-370 осіб, з них 35 відсотків – люди працездатного віку. Через незадовільне фінансування закладів, низький рівень їх оснащення діагностичною апаратурою, низьку онкограмотність населення, затратне і малоефективне лікування залишається високим відсоток хворих, у яких захворювання діагностується на пізніх стадіях, і як наслідок має місце висока смертність. 

Особливо часті в структурі онкозахворюваності випадки раку грудної залози. Кожного року виявляють 320-330 нових випадків, що складає 43-45% від усіх, хто захворів. Запущеність цієї патології становить 24-27%.

Серед онокології у чоловіків переважають злоякісні пухлини легень, шкіри, передміхурової залози, шлунка, захворювання лімфоїдної та кровотворної системи (54,5%), у жінок – рак грудної залози, шкіри, тіла матки, шийки матки, ободової кишки (53,8%).

Метою Програми є покращення якості діагностики, лікування та профілактики злоякісних новоутворів, підвищення ефективності та поліпшення якості первинної і вторинної профілактики, зменшення рівня дорічної летальності, зниження показників смертності, симптоматичної допомоги, створення умов для продовження життя та поліпшення його якості.

У 2017 році передбачено фінансування програми в обсязі 1 346,6 тис. грн. 

Оскільки рак молочної залози є найбільш поширеним захворюванням сереж жінок, місто потребує нового мамографа. Кошти на купівлю мамографа, відзначив заступник міського голови Олександр Левицький, заплановано виділити у 2018 році. Однак є потреба вже шукати кошти.

Міський голова Руслан Марцінків доручив головному лікарю Івано-Франківська Тарасові Масляку знайти кошти на мамограф, зокрема домагатися фінансування з держбюджету. На придбання мамографа потрібно понад 4 млн грн.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: