fbpx

У Франківську триває конкурс проектів на найкращий пам'ятник Заливасі

Суспільство 17:06, 15.09, 2016

На сьогодні отримано роботи двох учасників. Пам'ятник відомому художнику і політв'язню Опанасові Заливасі встановлять на вулиці Незалежності.

Конкурс оголосили 29 липня. Пам'ятник планують встановити по вул. Незалежності на відрізку від будинку №3 до будинку №5, інформує Департамент містобудування, архітектури та культурної спадщини.

Івано-Франківською міською радою від 08.07.2016 № 178-6 схвалено рішення про відкриття рахунку для збору коштів на спорудження пам'ятника живописцю Опанасу Заливасі.

Департамент запрошує до участі в конкурсі митців та архітекторів – професіоналів та аматорів. Також закликають меценатів підтримати проект.

На сьогодні отримано роботи двох учасників. Дата завершення прийому робіт поки не конкретизована, але вирішено, що проекти прийматимуться ще близько місяця, після чого всі вони будуть винесені на публічне обговорення.

Довідка:

Опанас Заливаха (26.11.1925 – 24.04.2007)  відомий український художник, шістдесятник-дисидент, в'язень радянських концтаборів, лауреат Шевченківської премії. Працював у галузі станкового живопису та графіки. У 80-х роках створив дизайнерські проекти інтер'єрного оформлення (кафе "Медівня", ресторан "Білий камінь", кафе "Молочне"  м. Івано-Франківськ). У 1987 р. став одним з ініціаторів створення Української асоціації незалежної творчої інтелігенції (УАНТІ). Починаючи з 88-го року влаштовував персональні виставки в Івано-Франківську, Львові, Києві, Торонто, Лондоні, Нью-Йорку. В 1989 р. став лауреатом премії ім. В. Стуса, 1995 р. – Національної премії ім. Т. Шевченка.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: