fbpx

У Франківську відкрили музей історії розвитку медицини Прикарпаття. ФОТО

Здоров'я 08:35, 22.12, 2018

Музей історії розвитку медицини Прикарпаття відкрили на вулиці Низовій, 4

У музеї експонуються цінні медичні книги, раритетні експонати. Професори ІФНМУ відзначають важливість події, що саме такими справами підтримується зв'язок поколінь, інформує прес-служба ІФНМУ.

"Маємо славні традиції медицини нашого краю і є що показати. Влада пішла нам назустріч із приміщенням  ми уклали довгострокову угоду й взялися перебудовувати другий поверх. Вирішили, що на першому поверсі буде музей історії нашого університету, а на другому експозиція, присвячена історії розвитку медицини Прикарпаття",  розповідає ректор Микола Рожко.

На облаштування музею знадобився рік, а відповідальним за його створення був доцент кафедри українознавства і філософії Микола Сулятицький.

"Тут представлена історія університету з 1945 року, ще з інститутських часів. Зі стендів можна довідатися про заснування інституту, перших ректорів, завідувачів кафедр, деканів, тих персоналій, які були у витоках його створення. Концепція музею полягає у висвітленні важливих напрямів роботи: терапії, морфології, стоматології, фітотерапії, інших. Також тут є стенди про хорову капелу "Сурма". І це лише початки. Надалі музей буде постійно поповнюватися",  розповів Микола Сулятицький.

Чимало цікавих раритетних експонатів знаходяться на різних університетських кафедрах і невдовзі розширять музейну експозицію. Деякі з них вже оселилися у музеї. До музею уже "переїхав" чи не найстаріший стіл, за яким працював відомий анатом Юхим Мельман. Його разом із друкарською машинкою вченого передала професор, завідувач кафедри анатомії людини Оксана Попадинець.

"Наразі мій внесок у музей  це мікротом довоєнного випуску,  розповідає професор, завідувач кафедри гістології, цитології та ембріології Сергій Геращенко.  З такого устаткування починалась кафедра гістології, яка була створена однією з перших в університеті".

Сергій Геращенко зазначає, що чимало тих, хто сьогодні працює в університеті, є вихованцями великої потужної морфологічної школи, започаткованої Юхимом Петровичем Мельманом.       

"І це прекрасно, що тут є портрет вченого, його праці. Дуже добре, що з’явилася можливість показати ці вже раритетні речі,  продовжує Геращенко.  Студент прийде сюди, подивиться, і зрозуміє, що історія починалась дуже давно… Це формуватиме відповідальність, а зв’язок між поколіннями повинен існувати завжди, і скріплюється він завдяки таким експозиціям".

Символічний ключ до другого поверху музею ректор Микола Рожко передав Миколі Стовбану, керівнику департаменту охорони здоров’я ОДА. Той пообіцяв вже через рік запросити на відкриття експозиції розвитку медицини Прикарпатського краю.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: