fbpx

У Франківську відкрили виставку художниці, яка вважає українців найдавнішим народом світу. ФОТО

Культура 11:05, 02.08, 2017

В експозиції – "портрети" людей Трипілля, Київської Русі, скіфів, якими їх уявляє художниця Іванна Дацюк.

У музеї мистецтв Прикарпаття вчора відкрилась виставка портретів "З давнини" Іванни Дацюк, художниці з Волині.

У музеї представлена збірка близько 20  портретів. Це особисте бачення митцем історичних осіб часів Скіфії та Київської Русі, міфічних істот та портрети людей Трипільської культури. Художниця розповідає, що на малювання надихають історичні тексти та легенди про правителів. 

"Україна древніша навіть за єгипетську культуру на 5 тисяч років. Але про це мало хто знає. Можливо, після відвідування моєї виставки люди зрозуміють це", – говорить Іванна про місію своїх робіт. 

Іванна продовжує сімейну справу: її дід, мати та сестра теж художники. Дід навчав малюванню у класичному стилі, не оминаючи анатомії та кольорознавства. Однак класичним портретом назвати роботи Іванни Дацюк складно. Лінії обличчя написані вільно, кольори яскраві і нагадуть імпресіоністичну манеру. Це можна побачити, якщо порівняти з портретами XVIII-XX століть в експозиції музею мистецтв Прикарпаття. 

Тепер колекція музею поповниться і портретом XXI століття – художниця подарує музею свою роботу "Дівчина Говерла". Каже, що тут цій картині "буде краще" – у місцевості, де народився цей образ. 

"Мистецтво неможливе без естетики та етики. А художниця та її роботи дуже добре вписалися в інтер'єр музею", – сказав на відкритті директор музею Михайло Дейнега. 

Виставка "З давнини" вже проходила у Луцьку та Києві. В Івано-Франківську персональна виставка Іванни Дацюк проходить удруге. Перша – "Україна. Простір  часу" – також відбувалась у 2017 році. Художниця виставляється з 2009 року. Її роботи зберігаються у приватних колекціях України, Росії, Великобританії, Німеччини, Канади, США. 

Оксана Семенік,

цей матеріал було підготовлено в рамках Програми міжредакційних обмінів за підтримки Національного фонду на підтримку демократії NED

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: