fbpx

У Франківську відкрили виставку про Голодомор на основі документів з архівів СБУ. ФОТО

Наша історія 20:10, 26.11, 2015

В Івано-Франківському обласному краєзнавчому музеї презентували експозицію фотодокументальних матеріалів "Спротив геноциду", які відображають події Голодомору 1932-1933 років. Представлена також Національна книга пам'яті жертв Голодомору в Україні.

Стенди створені Українським інститутом національної пам'яті спільно з галузевим державним архівом СБУ. На них показані унікальні документи і фото, які висвітлюють спротив українського суспільства, передовсім селянства, сталінському режиму. Значна частина документів про Голодомор на Луганщині і Донеччині оприлюднена вперше.

Начальник управління культури ОДА пан Федорак повідомив, що у Краєзнавчому музеї ця виставка експонуватиметься тільки тиждень. Після чого її покажуть в районах області – виставка впродовж місяця побуває в Надвірній, Тлумачі, Галичі, Калуші, Коломиї. І знову повернеться до Франківська  Інститут пам'яті подарував цю експозицію Краєзнавчому музею. Надалі вона буде показана у франківських вишах, школах, інших навчальних закладах обласного центру.

За останніми даними Інституту пам'яті, під час штучно створеного голодомору загинули від 3 до 7 млн українців.
 
Виставкою на Франківщині розпочинають цикл заходів до відзначення річниці Голодомору в Україні. Такі пройдуть як у Франківську, так і в інших містах Прикарпаття, повідомив заступник голови ОДА пан Пасічняк.
 
Зокрема, у Франківську відбудеться показ документального фільму про Голодомор на Луганщині. Це важливо, оскільки зараз на Прикарпатті знайшли свій другий дім близько тисячі переселенців з Луганської області. Відтак, після фільму організують круглий стіл за участю луганчан.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: