fbpx

У Франківську відреставрували старовинні двері на вулиці Шопена. ФОТО

Суспільство 13:14, 26.09, 2017

Будинку по вулиці Шопена, 1 (корпус ІФНТУНГ) повернули відреставровані старовинні двері.

Про це у Фейсбуці повідомила ініціаторка проекту "Франківськ, який треба берегти" Марія Козакевич.

"Вулиця Шопена  одна з небагатьох в нашому місті, яка від свого заснування до наших днів при будь-якій владі і державі зберігала свою назву. Видно, відомий польський композитор подобався всім.
Тому в цю урочисту мить повернення автентичних дверей на своє історичне місце нехай звучить Шопен",  написала Марія Козакевич.

Також в коментарях Марія Козакевич відзвітувала про потрачені кошти:

Загальна вартість реставраційних робіт по дверях на Шопена, 1 становить 49 350 грн (фурнітура, замок, скло, столярні роботи).

Залучене фінансування:
– 15 000 – одержали грант від Теплого міста
– 25 000 – очікуємо від університету (саме про таку суму домовлялись)
На даний момент ще маємо дефіцит 9350 грн. Реставраційні роботи передбачають похибку в бюджеті. Під час виконання робіт виникли додаткові витрати по порятунку старої фурнітури

Активістка просить фінансово допомогти проекту.
Приватбанк 
Номер картки 5168 7555 2375 7256 
Призначення платежу: поповнення картки 5168 7555 2375 7256 (Козакевич Марія Тарасівна)

Нагадаємо, зараз у будинку на Шопена, 1 розташований навчальний корпус Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу. Кілька років тому старовинні двері за розпорядженням ректора університету та зі згоди головного архітектора міста замінили на пластикові.

Ініціатори проекту з'ясували, що історичні двері зберігаються в господарському приміщенні вишу. І запропонували ректору їх відреставрувати й повернути назад у будинок. На умовах співфінансування Євстахій Крижанівський прийняв таку пропозицію.

Проект з реставрації автентичних дверей у будинку на Шопена, 1, який є пам'яткою архітектури у Франківську (№404-іф у зведенні пам'яткок), став переможцем п'ятої, літньої, хвилі міських грантів від об'єднання "Тепле місто".  

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: