fbpx

У Франківську відтворили бій Легіону УСС з імператорською армією. ФОТО, ВІДЕО

Суспільство 15:32, 20.05, 2018

Реконструктори з Києва, Львова, Вінниці у міському парку Івано-Франківська відтворили бій Легіону Українських Січових Стрільців проти підрозділів Російської імператорської армії.

В Івано-Франківську відзначення Дня героїв розпочалося Маршем Слави чоловіків, вдягнених у форму Легіону Українських Січових Стрільців, від міського парку до Меморіального скверу. Там відбулася панахида за полеглими героями. Після панахиди реконструктори повернулися у міський парк, щоб відтворити історичний бій.

Найвідоміший бій УСС відбувся за гору Маківка, що точився з 29 квітня до 4 травня 1915 року під час Першої світової війни між російською та австро-угорською арміями. Бій під Маківкою став першим бойовим успіхом Січових Стрільців. У той час, як австрійські частини відступали під натиском російських військ, Українські Січові Стрільці вистояли та зуміли втримати позиції.

Нагадаємо, День героїв щороку відзначають в Україні 23 травня, але святкові та вшанувальні заходи проходять весь тиждень, на який припадає свято. Цими днями вшановують борців за волю України, передусім лицарів Київської Русі, козаків Гетьманської Доби, опришків, українських Січових Стрільців та вояків Армії УНР, УПА та діячів ОУН. Відзначати День героїв почали у 1941 році. Свято було приурочене до сумного дня 23 травня 1938 року, коли в Роттердамі було вбито Євгена Коновальця. До здобуття Україною незалежності свято відзначали підпільно, з проголошенням незалежності у 1992 році воно почало набувати розголосу.

Підписуйтеся на КУРС у Telegram та Twitter – лише найцікавіші і найважливіші новини Івано-Франківська і області!

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: