fbpx

У Франківську відзначили Європейський день боротьби з торгівлею людьми

Суспільство 17:11, 18.10, 2015

У неділю, 18 жовтня, Всеукраїнська коаліція громадських організацій з питань протидії торгівлі людьми за підтримки Міжнародної організації з міграції провела Всеукраїнську акцію до Європейського дня боротьби з торгівлею людьми під гаслом "Європа без торгівлі людьми!". Акція відбувалася одночасно у всіх обласних центрах України.

Мета, повідомляє івано-франківський "Карітас" УГКЦ, привернути увагу українців, державних інституцій, ЗМІ до проблеми торгівлі людьми, наслідків сучасного рабства, а також інформувати про можливості отримання безкоштовних консультацій за телефоном Національної гарячої лінії з протидії торгівлі людьми за номером 527.

Волонтери роздавали перехожим інформаційні буклети, які розповідають, як не потрапити у рабство та що робити, коли людина опинилася у скрутному становищі, перебуваючи за кордоном. Діткам дарували синьо-жовті повітряні кульки, які наприкінці акції випустили в небо.

"Церква не може стояти осторонь такого ганебного явища, як торгівля людьми, – каже отець Володимир Чорній, директор благодійного фонду "Карітас Івано-Франківськ УГКЦ".  Ми намагаємось об’єднати усі структури, які займаються цією проблемою, – і міліцію, і державні органи, щоб наші люди не потрапляли у рабство. Зараз ми зустрінемось з новими труднощами, адже державні структури після виборів зміняться і зміняться ті службовці, яких ми впродовж довгого часу старалися навчити, як запобігати проблемі торгівлі людьми на Прикарпатті".

Упродовж багатьох років торгівля людьми залишається гострою проблемою для України. За оціночними даними МОМ, починаючи з 1991 року "живим товаром" стало понад 120 тис. українців. За даними представництва МОМ в Україні, станом на 30 червня 2015 року 46% постраждалих українців  від торгівлі людьми повернулися з Російської Федерації. Серед інших країн призначення українців як "живого товару": Польща – 13%, Туреччина – 11%,  інші країни-члени ЄС – 14% та інші країни – 11%.

Україна займає друге місце серед країн призначення за випадками внутрішньої торгівлі людьми та експлуатації іноземців – 6% постраждалих осіб. Явище внутрішньої експлуатації включає випадки сексуальної експлуатації молодих жінок та підлітків, трудової експлуатації чоловіків та жінок різного віку та випадки примусу до жебрацтва дітей з малозабезпечених сімей, яких вивозять із малих міст та сільської місцевості до великих міст.

Головними секторами, в яких відбувалася трудова експлуатація постраждалих, є будівництво, лісова промисловість, сфера послуг та хатня робота, а також догляд за хворими. Серед осіб, які отримали допомогу від Представництва МОМ в Україні, чоловіки становлять 52%, а жінки – 48%. Жінки, яких експлуатують з метою примусової праці, часто також зазнають сексуального насилля. Мешканці сільської місцевості із низьким доступом до можливостей працевлаштування зазвичай є найбільш уразливою категорією до ризиків торгівлі людьми.

За 2015 рік у Івано-Франківській області троє громадян ідентифіковані "Карітасом" як постраждалі від торгівлі людьми, ці особи отримали послуги у Консультативному центрі з питань протидії торгівлі людьми та допомоги постраждалим від торгівлі людьми БФ "Карітас Івано-Франківськ УГКУЦ": психологічну, соціально-побутову та соціально-медичну, правову допомогу та захист. Двоє постраждалих від торгівлі людьми, ідентифіковані у 2015 році, та троє постраждалих від торгівлі людьми, які ідентифіковані у 2013 році, подали заяви у місцеві державні адміністрації на отримання статусу постраждалої особи (троє осіб звернулося за наданням статусу повторно).

Двоє осіб отримали статус особи, постраждалої від торгівлі людьми, трьом особам рішенням Міністерства соціальної політики у статусі було повторно відмовлено, у з’язку з неправильним оформленням документів місцевими державними адміністраціями.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: