fbpx

У Франківську вийшла книга спогадів про націоналістів, розстріляних 1943 року. ВІДЕО

Культура 11:05, 03.02, 2019

У Центрі патріотичного виховання ім. Степана Бандери презентували книгу "Осяяні вічністю" за участі родин розстріляних мешканців Станіслава 17 листопада 1943 року.

Книга Киселюк-Андрійків Єлізавети та Трачук Людмили "Осяяні вічністю" присвячена членам ОУН, які були розстріляні німецькими окупантами. Пам’ять загиблих у Франківську увічнена у монументі Страченим націоналістам біля обласної філармонії.

Як відомо, 14 листопада 1943 року під час прем’єри оперети Ярослава Барнича "Шаріка" в Станіславському театрі, яким тоді була теперішня філармонія, нацисти арештували понад 140 глядачів у вишиванках, в тому числі трьох жінок. 17 листопада неподалік театру, біля синагоги, 27 патріотів розстріляли.

У 2003 році на місці розстрілу встановили пам’ятник. 

Книгу планували видати у Франківську до 75-річчя трагічної сторінки в історії міста. 

"Довго шукали авторів, які б взялись за твір, ще важче було знайти очевидців або документальні свідчення. Але врешті сьогодні презентували книгу "Осяяні вічністю". Вкрай зворушливо, що на презентацію завітали родичі розстріляних 43-го року",  зазначив мер Руслан Марцінків, який брав участь у презенгтації.

 

Книга вийшла коштом міського бюджету, інформує ТРК Карпати. 

 

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: