fbpx

У Франківську виставили ризу чудотворної зарваницької ікони "Розп'яття" XVIII століття

Наша історія 15:17, 22.03, 2018

У Краєзнавчому музеї в Івано-Франківську презентували унікальні експонати в рамках проекту "Врятуймо скарби разом!".

Центральним експонатом стала Зарваницька чудотворна святиня – риза ікони "Розп'яття" XVIII століття.

Ризу знайшов Віктор Чернов близько 20 років тому, коли відвідував родичів у Зарваниці. Тоді ця знахідка була хвилюючою, але хлопець ще не міг оцінити її значення. "На той момент я не знав, звідки ця риза, видно було лише, що вона срібна з позолотою",  розповів Чернов. 

Ще підлітком він почав досліджувати це питання і в одній з книжок натрапив на зображення цієї ікони. "На той час я думав, що це просто копія, яку люди для себе зробили", – додав Віктор. На деякий час він забув про свою знахідку. Справу до кінця вирішив довести після Революції Гідності і дослідити ризу до кінця. Знахідку досліджував Валерій Твердохліб. Він підтвердив, що ікона була з чистого срібла з позолотою.

На іконі зображена колона, до якої був прив'язаний Ісус Христос, і півень, який символізував зраду. "Це трагізм, драма, в якій ми зараз живемо, і, можливо, для нас це знак, що ми мусимо покаятися. Цей момент покаяння є внутрішній, і він дає розуміння, що ми відродимся",  поділився Твердохліб.

"Ми хочемо повернути цю історію та розказати її. Ікону у свій час перенесли за вівтар, і люди не мали прямого доступу до неї. Оскільки до Богородичної зарваницької ікони люди мали більший доступ, то ця ікона була більш закрита. Тому її історія трохи призабулася",  зазначив Валерій Твердохліб.

До експозиції входять й інші сакральні твори XVI- XVIII століть. Виставка триватиме близько двох місяців. Її організатори не виключають можливості, що риза у майбутньому повернеться на своє місце. Однак зараз продовжують досліджувати знахідку.

Підписуйтеся на КУРС у Telegram та Twitter – лише найцікавіші і найважливіші новини Івано-Франківська і області!

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: