fbpx

У Франківську юні винахідники промоніторили якість повітря у дитсадку. ФОТО

Суспільство 15:59, 21.02, 2019

В Івано-Франківську група юних винахідників ініціювала проект "Sapphire" – моніторинг якості повітря в будівлях.

Ініціатори проекту "Sapphire" Дмитро Обухов та Богдан Фіцак перевірили якість повітря у ДНЗ №3 "Бджілка". Про це повідомив куратор хлопців Олексій Трелевський.

Вимірювання проводили у різних точках дитсадка.

Для такого закладу рекомендована температура повітря – не менше 21°C.

"Температура коливається від 21 до 25 градусів. В дитячих кімнатах 24-25. І це добре, бо при провітрюванні температура не понизиться нижче 21. Також сьогодні достатньо тепло на вулиці", – зазначив Трелевський.

Ідеальна вологість у приміщенні для діток 40%-60%.

"Вологість коливається від 31% до 51%. 31% був у спортзалі, де провітрювалось та гріли батареї, які і підсушували повітря. В дитячих групах та на коридорі 41%-51%. Класне зволоження повітря у ДНЗ "Бджілка" – це наявність акваріумів у групах. Вони і є причиною хорошої вологості повітря", – пояснив Олексій.

1

Пристрій вловлює мікропил розміром 2.5 мікрометра – хороша допустима концентрація до 30 мікрограм на 1 м³. Мікропил розміром 10 мікрометрів  хороша допустима концентрація до 50 мікрограм на 1 м³.

"Мікропил 2.5 мікрометра коливався від 5.5-9.9 мікрограм на 1 м³. Це є дуже хороший показник. І це дуже добре для ДНЗ "Бджілка" та для діток, – зазначає Трелевський. – Мікропил 10 мікрометрів коливався в дитячих групах від 7.9-48 мікрограм на 1 м³ та незначне перебільшення норми на коридорі 53 мікрограми на 1 м³. Загалом це хороший результат і свідчить про систематичне вологе прибирання в ДНЗ "Бджілка" та відсутність спор грибків. Більше вологого прибирання – менше pm10. Килими також потребують вологого прибирання, адже вони концентрують в собі мікропил, на замітку всім".

Важливим є показник вуглекислого газу (CO2) прийнятна концентрація на вулиці 400-600 ppm, нормальна допустима концентрація в приміщеннях до 1400 ppm за європейським стандартом.

"Концентрація вуглекислого газу коливалась від 867 ppm до 1475 ppm в ДНЗ.
867 ppm CO2 ми спостерігали у спортзалі, який провітрювався. 936 ppm було в кімнаті без людей. На коридорі концентрація була в нормі, майже гранично 1391 ppm. А в дитячій групі з дітьми, яка провітрювалась за 2 години до замірів, концентрація вже почала перевищувати норму і при нашому перебуванні і з нашим додатковим викидом CO2 піднялась з 1430 ppm до 1475 ppm. Дуже добре, що в ДНЗ "Бджілка" є графік провітрювань і цей графік якраз припадає на кожні 2 години. Тому слідуючи такому графіку, шляхом провітрювань дитячих груп, уникається перевищення концентрації вуглекислого газу в повітрі групи. Доцільність та дотримання такого графіка провітрювань показав і наш пристрій Sapphire. Тому графіки провітрювань мають бути не тільки на папері, але й на ділі", – зауважив Трелевський.

Допустимі норми радіації – до 50 мікрорентген за годину.

"Було перевірено багато предметів на радіацію в ДНЗ "Бджілка", і, на превелику радість, перевищення не виявлено 13-21 мікрорентген за годину",  додає куратор.

Тож тестувальники повітря в цілому задоволені результатом вимірювання якості повітря у дитсадку.

Також додають, що розробники SAPPHIRE проводять для закладів освіти безоплатний моніторинг якості повітря. Для організацій та для фізичних осіб ця послуга буде платна.

"Скоро новий сенсор формальдегідів (канцерогенів) у повітрі буде долучено до моніторингу SAPPHIRE та зручні графіки вимірювань за 24 години",  анонсують розробники.

Як писав КУРС, у Франківську група школярів ініціювала проект Eco City. Талановиті хлопці розробили пристрій, який аналізує якість повітря. Проект подали на грант від "Urban Space 100" і отримали фінансування. Пристрої встановили у п'яти локаціях міста. Перший був закріплений біля ресторану "Urban Space 100".

Підписуйтеся на КУРС у Telegram та Twitter – лише найцікавіші і найважливіші новини Івано-Франківська і області!

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: