fbpx

У Франківську за три роки планують переключити усіх абонентів СТЕКу на комунальні котельні

Суспільство 15:44, 04.03, 2019

Минулого року місто підписало меморандум про співпрацю зі Станіславською теплоенергетичною компанією. Так за три роки планують переключити до комунальних котелень усіх абонентів СТЕК.

Не раз споживачі СТЕКу відчували затримку зі стартом опалювального сезону. Як пояснювали представники компанії, через відсутність лімітів на газ та заборгованість перед НАК "Нафтогаз України". Вплинути хоч якось на ситуацію місто не могло. Давати фінансові дотації чи ще якось допомагати бізнес-структурі міська влада не має права. Тому єдиним варіантом врятувати мешканців від неякісного теплопостачання стала саме ініціатива міста поступово переключити всіх абонентів, йдеться на сайті міського голови Руслана Марцінківа.

Тепер "Теплокомуненерго" отримає в оренду мережі СТЕКу з подальшим правом викупу. Інша сторона, у свою чергу, зобов’язується протягом цих років якісно надавати послуги теплопостачання.

Саме з цієї нагоди 4 березня відбулася нарада у першого заступника міського голови Миколи Вітенка. Разом з представниками СТЕКу та "Теплокомуненерго" обговорили робочі питання, які виникли в процесі переключення.

1

Як розповів директор ДМП "Теплокомуненерго" Руслан Гайда, зараз працюють над реконструкцією котельні на вул. Незалежності, 95 потужністю 4 МВт та проектуванням мереж. Також паралельно опрацьовують проект реконструкції центрального теплового пункту та котельні на вул. Толстого, 4 потужністю 6 МВт.

"Самотужки місто не потягне такі фінансові витрати, тому, очевидно, будемо заручатись підтримкою іноземних фондів, грантодавців та ЄБРР, яке вже допомагає модернізувати франківські котельні. Це нелегкий шлях, він дуже вартісний і, можливо, є наймасштабнішим проектом міста такого типу за останні 30-40 років. Але цей шлях єдиний, якщо ми хочемо гарантувати франківцям якісні базові послуги", – зауважив міський голова Руслан Марцінків.

Тим часом днями Руслан Марцінків відвідав котельню на вул. Тролейбусній, що працює на біопаливі. З котлом потужністю 4 МВт на дерев’яній трісці вона наразі є найбільшою в місті котельнею, що використовує альтернативні джерела палива. Загалом за рік завдяки цьому проекту місто зекономить 2,6 кубічних метрів газу та 200 тис. кВт/год. електроенергії. Проект модернізації котельні мав би окупити себе за 3 роки.

2

Підписуйтеся на КУРС у Telegram та Twitter – лише найцікавіші і найважливіші новини Івано-Франківська і області! 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: