fbpx

У Франківську збирають гроші, щоби придбати унікальний експонат в Обласний музей визвольної боротьби. ФОТО

Наша історія 20:44, 02.02, 2018

До 100-річчя ЗУНР Івано-Франківський обласний музей визвольної боротьби ім. Степана Бандери збирається поповнити експозицію.

Франківський журналіст Володимир Гарматюк повідомив у мережі про ініціативу Музею визвольних змагань.

"Важлива справа. Музей визвольної боротьби в Івано-Франківську може поповнитися унікальним експонатом. Петлицею вояка Української Галицької Армії (називають її ще зубчатівка). Річ унікальна, каже директор музею Ярослав Коретчук, адже подібна петлиця зберігається лише в одному музеї України.

Річ виставлена на аукціон. Вартість 5.500 грн. На сьогодні завдяки благодійникам вдалося зібрати 4.600 грн. Бракує ще 900 грн. Давайте допоможемо придбати її для Франківська!" – звернувся до спільноти Володимир Гарматюк.

Сам журналіст також виставив на продаж, з тим, щоби передати гроші на "зубчатівку" для музею, подарунок до Великодня. Сувенір  ручної роботи.

Петлицю-"зубчатівку" треба придбати до 10 лютого. 

Як повідомив КУРСу директор Музею визвольних змагань Ярослав Коретчук, історична реліквія, що її продають на "Новому аукціоні", є дуже цінною в колі пошановувачів національної військової символіки.

"Хочемо поповнити експозицію музею до 100-річчя ЗУНР, що його будемо відзначати цього року,  розповів Ярослав Коретчук.  "Зубчатівка", як ще називають петлицю вояка Української Галицької Армії, є рідкісним, унікальним експонатом. Такі присутні у двох приватних колекціях та в одному музеї, який підпорядковується ЗСУ,  в київському Національному військовому сторичному музеї". 

За словами директора Обласного музею визвольної боротьби, такі речі виринають на аукціонах украй рідко. Тому він, коли натрапив на "зубчатівку", загорівся ідеєю зберегти її в музеї.

"У музеї цей експонат, що ілюструє військові знаки розрізнення українців та розвиток УГА, зможуть побачити сотні і тисячі людей. Тоді як у приватних колекціях наша історія доступна одиницям",  аргументує Ярослав Коретчук. 

Він каже, якщо не зголоситися на аукціоні до крайнього терміну, продавець  а він виступає під "ніком"  може зникнути з реліквією назавжди. 

Тому Ярослав Коретчук "запалився" викупити цінну річ і звернувся з пропозицією долучитися до своїх найближчих друзів. 

На даний час продавець уже підвищив ціну лота до 5.555 тис. грн. Ентузіасти продовжують збір коштів.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: