fbpx

У франківський Будинок правосуддя повернули старовинні двері. ФОТО

Суспільство 18:53, 29.05, 2019

У Будинку правосуддя на Грюнвальдській, 11 в Івано-Франківську встановили відреставровані двері. Будівля є пам'яткою архітектури.

“23-ті відреставровані двері і перший термометр”, – відзвітувала у мережі ініціатива #ФранківськЯкийТребаБерегти

1

Власне ця ініціатива, координаторкою якої є франківська активістка Марія Козакевич, ініціювала реставрацію дверей у пам’ятці архітектури, якою є Будинок правосуддя на Грюнвальдській, 11. 

Це колишній Адмінбудинок залізничної дирекції, 1914 року. Охоронний номер 47-іф. 

Реставраційно-відновлювальні роботи – Фабрика меблів та дверей ХІТА. Фінансував роботи Івано-Франківський апеляційний суд.

“Рік пошуку коштів, щире бажання кількох працівників відреставрувати двері, 2 місяці роботи в столярній майстерні  і ось результат! Тепер бережіть двері і всю будівлю, бо у ваших руках справжній скарб  всередині є розкішні автентичні вітражі, плитка, сходи, ліпнина, столярка!”  звернулася до власників Марія Козакевич.

Марія Козакевич повідомила нюанси роботи:
– двері мали багато щілин і тріщин  усунуто;
– автентичний колір ковки відновлено;
– пластиковий герб на фрамузі замінено на спеціально вирізьблений дерев’яний;
– кілька місяців тому на сходах облаштовано підйомник для людей на візках, тому і напрям відкриття дверей тепер також підлаштовано під цю потребу;
– збережена автентична фурнітура  масивна ручка при вході, петлі, латунні ручки на внутрішніх віконечках (теж цікава особливість, яка збереглась на цих дверях, на багатьох дверях міста ми зустрічаємо часто лиш деякі деталі від таких віконечках, які раніше в старих будинках використовували для провітрювання під’їздів)
– старовинний термометр також отримав дерев’яну основу під колір дверей (попередня зелена основа була з фанери і пластику);
– скло: з точки зору безпеки і за проханням працівників, засклення бічних стулок менше проглядається, центральних ж  прозоре).

2

“Низький вам уклін і шана від людей. Це дійсно було не легко. Але результат того вартий. Ми отримали живі двері, зі своєю історією. Сподіваюся, що не тільки працівники Будинку правосуддя, але і мешканці міста будуть їх шанувати. Дякуємо вам, шановні професійонали, люди, які люблять своє місто і бережуть історію свого рідного краю”,  відгукнулася керівниця апарату Івано-Франківського апеляційного суду Оксана Розвадовська.

Підписуйтеся на КУРС у Telegram та Twitter – лише найцікавіші і найважливіші новини Івано-Франківська і області! 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: