fbpx

У Галицькому районі загинули сотні бджолиних сімей через хімікати на полях

Суспільство 20:09, 14.05, 2018

У масовій загибелі бджіл галицькі пасічники звинувачують компанію "Ґудвеллі Україна" (донедавна – "Даноша"), яка обробляла поля хімічними речовинами.

Пасічники, що тримають вулики в селі Лани Галицького району, помітили, що польова бджола "сипеться", в суботу, 12 травня. Напередодні, в п'ятницю, угіддя з пшеницею та кукурудзою довкола села обробляла хімікатами компанія "Ґудвеллі Україна". Причому компанія грубо порушила вітчизняне законодавство: поля обприскували вдень, не попередивши місцеві ради. Температура повітря того дня була високою – плюс 23, а вітер – у бік села. 

Вже в суботу почався масовий мор бджіл. За оцінками представників "Спілки пасічників Прикарпаття", спорожніли не менш як 200 вуликів. Пасічники оцінюють збитки.

Голова ГО "Галицька спілка пасічників" Роман Бобик розповів КУРСу, що загибелі бджолиних сімей можна було уникнути, якби компанія дотрималася законодавства і попередила пасічників. Вже після скарг пасічників у поліцію та санветслужбу сьогодні в Лани приїжджала комісія у складі представників районної влади, екологічних служб, представників "Ґудвеллі". Відібрали зразки для аналізів: за кілька днів лабораторні аналізи покажуть, від чого саме загинули бджоли. 

Голова "Спілки пасічників Прикарпаття" Іван Юсько каже, що "Даноша" не вперше завдає таких проблем пасічникам області.

"Ми вживаємо заходів, але з крупними корпораціями важко боротися, самі розумієте. Ми свого часу підготували проект меморандуму про співпрацю, просили принаймні попереджати нас заздалегідь про розпилення, про речовини, якими обприскують поля… Але вони відмовилися", – сказав Іван Юсько.

Пасічники сподіваються, що вдасться принаймні добитися компенсації збитків від компанії. 

Підписуйтеся на КУРС у Telegram та Twitter – лише найцікавіші і найважливіші новини Івано-Франківська і області!

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: