fbpx

У геріатричному пансіонаті померли дві учасниці проекту STAY – одна не дочекалася "внуків"

Суспільство 21:12, 01.03, 2019

В Івано-Франківському обласному геріатричному пансіонаті реалізують ініціативу STAY, яка покликана зробити його мешканців менш самотніми.

Пост про те, як важливо встигнути, виклала у Фейсбук франківська письменниця і журналістка Любов Загоровська.

КУРС писав, що в Івано-Франківському обласному геріатричному пансіонаті шукають "онуків" – волонтерів, які могли би приходити до людей похилого віку та спілкуватися з ними. Ініціативу реалізують місцеві активісти у рамках проекту STAY.

За ці дні відійшли у вічність дві мешканки Івано-Франківського обласного геріатричного пансіонату, які були учасницями проекту STAY.

Дві різні історії, дві різні долі, розповідає Любов Загоровська. Одна з жінок стала найпершою "бабусею", яку почала відвідувати названа онука.

"Як же вона гордилася своєю онучкою! Як тішилася кожному її приходу! Та й Іринка – то якесь диво, а не людина. Вона приїжджала з набором для манікюру, аби почистити названій бабці нігті, вона привозила їй червону помаду, вони годинами розглядали образки і шепотілися "по секрету" про все на світі.

Інша учасниця проекту… Так, до неї теж зголосилася приходити хороша і світла дівчина. І приїхала до своєї названої бабусі вперше. Так і не побачила її, бо у пансіонаті сказали, що бабуся кілька днів тому перейшла до кращого світу", – розказала Любов.

Дівчина, яка зголосилася бути "онукою", вирішила допомагати іншій старенькій людині.

"Сумно за обома жінками, бо звикли до них і сприймали уже як рідних. Думаю сьогодні про те, як важливо – встигнути. Встигнути подарувати кілька місяців, чи кілька тижнів, чи навіть одну-єдину зустріч. Та це уже змінить для когось увесь світ, бо тебе – обрали серед інших, саме ти сподобався (сподобалася), відтепер саме ти можеш виглядати у вікно не просто так, а чекаючи когось, хто йде в гості саме до тебе", – ділиться письменниця.

У геріатричному пансіонаті живе зараз 170 людей. Учасники проекту їх фотографують, пишуть, розповідають у ФБ про кожного з них.

"І саме від вас залежить, якою буде їхня остання в житті дорога туди, до неба і до світла. Якщо хтось може подарувати такій людині радість зустрічі, спілкування, якщо комусь не складно один раз в тиждень приїхати в гості до старенької людини і просто взяти її за руку і посидіти так, допомогти вийти на вулицю, загрузити їй усі вуха своїми домашніми, робочими чи навчальними проблемами (та вони тільки і думатимуть, як все це вирішити, і триматимуть за вас кулачки під час іспиту чи важливої розмови!) – долучайтеся до проекту STAY.
Не треба боятися найпростіших в житті моментів – розмови, обіймів, зустрічі… І тоді в свою дорогу до Світла самотня старенька людина вирушить із усмішкою і з відчуттям, що до останнього дня свого життя вона була дуже і дуже потрібною багатьом людям. А це хороше відчуття. Справжнє…" – звернулася до спільноти Любов Загоровська.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: